Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrka hoppas på engagerade medborgare under Beredskapsveckan

25 september 2023

Kommun och politik

Under Beredskapsveckan, 25 september till 1 oktober, skickar Botkyrka kommun ut information om krisberedskap till ca 36 000 hushåll. Årets tema är öva och förhoppningen är att fler invånare ska stärka sin egenberedskap genom att ta del av aktiviteter under veckan.

Folderns som har skickats ut innehåller viktiga checklistor på mat och saker som är bra att ha hemma, men också en inbjudan till att besöka något av kommunens medborgarkontor för att få tips på hur man kan öva.

En alt-text ska beskriva innehållet på bilden och bildens sammanhang i förhållande till informationen på sidan.

– Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att sätta extra fokus på vår beredskap för olika kriser och prata med Botkyrkabor om hur vi tillsammans kan bygga ett motståndskraftigt lokalsamhälle. I år kommer vi även att försöka nå dem som vi vanligtvis inte möter på våra medborgarkontor, nämligen Botkyrkas ungdomar.

Våra trygghetsfältare som jobbar uppsökande kommer att passa på att prata om beredskap när de är ute och fältar. Till exempel kommer de att ha med sig checklistor men också radioapparater för att visa ungdomar hur de fungerar, vilket inte är helt självklart om man är van vid att alltid söka information via internet, säger Alejandra Andersson, säkerhetssamordnare, Botkyrka kommun.

Beredskapsövning hela veckan

Flera förskolor och skolor i kommunen kommer också att servera ”krismat” för att öva på matlagning under pågående elavbrott. En aktivitet som förhoppningsvis leder till att förskolebarn sedan pratar med sina föräldrar om beredskap.

 

Krisberedskap på medborgarkontoren

  • Måndag 25 sept kl 13:00-18:30 Tumba medborgarkontor
  • Tisdag 26 sept kl 10:00-14:00 Alby medborgarkontor
  • Onsdag 27 sept kl 12:00-16:00 Fittja medborgarkontor
  • Torsdag 28 sept kl 12:00-16:00 Hallunda Medborgarkontor
  • Fredag 29 sept kl 10:00-14:00 Tullinge medborgarkontor

Fakta om beredskapsveckan och temat öva

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan), vecka 39, arrangeras årligen av MSB. I år genomförs den för sjunde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat öva erbjuder MSB materialet "Sju dagar" som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap.

Kontakt

Alejandra Andersson, Trygghets- och säkerhetssamordnare

070-281 68 67

alejandra.andersson@botkyrka.se

Andra har även läst