Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

En julmarknad långt ifrån lagom

20 november 2023

Uppleva och göra

Den 25-26 november anordnas den första av fyra julmarknader i Botkyrka som på många sätt är långt ifrån lagom. Tillsammans med lokala företagare, eldsjälar, bostadsbolag och aktörer i civilsamhället vill Botkyrka kommun bjuda på lite extra glädje och värme i vintermörkret.

Årets ”julmarknadsturné” har premiär i Hågelbyparken och fortsätter sedan på lördagar i Alby, Fittja och Hallunda fram till den 16 december. Varje julmarknad är unik och bjuder på det bästa från just den platsen. Lokala hantverkare finns också på plats för den som letar efter unika julklappar. Precis som förra året delar Botkyrkas ungdomsfullmäktige ut insamlade leksaker till barn för att sprida glädje och samtidigt uppmana till återvinning. Även fastighetsbolaget Kungsvåningen ansluter till julklappsutdelningen i Fittja.

- Vi vill passa på att önska barnen i Fittja en riktigt god jul med några extra julklappar. Förra årets julklappsutdelning var väldigt uppskattad så i år gör vi en favorit i repris med hjälp av Fittjapulsens jultomte. Fler än 100 julklappar fyllda med pyssel och skoj från Kungsvåningen kommer att delas ut till barn på plats. Julmarknaden är en uppskattad tradition i Fittja och vi ser fram emot att vara med och bidra till en festlig stämning, säger Alva Eriksson, kommunikationsansvarig på Kungsvåningen.

Två av många glädjespridare på förra årets julmarknad i Fittja

Alecia Ermakova Jaroslavceva som är ordförande i Botkyrka ungdomsfullmäktige berättar att deras julklappsutdelning föddes ur en hållbarhetstanke. Att det helt enkelt är synd att köpa nytt varje år när det finns så många bortglömda leksaker som istället kan få nytt liv. Förra julen drog de därför i gång en insamling bland Botkyrkabor.

-Efter insamlingen ordnade vi en tomteverkstad i kommunhuset där vi ungdomar slog in leksakerna. Själva julklappsutdelningen blev väldigt lyckad, alla julklappar tog slut fort och barnen blev glada! Det känns väldigt bra att kunna göra detta igen och kanske kan det hjälpa familjer som har det svårt ekonomiskt just nu. I år hoppas vi på att kunna sprida minst lika mycket julvärme och glädje, säger Alecia Ermakova Jaroslavceva.

Julkaraoke, cirkus och gambiansk mat

Julmarknaden i Hågelbyparken är mer traditionell och har ingen julklappsutdelning, men de övriga har samarbeten med skolor, lokala föreningar och bostadsbolag vilket gör varje marknad till en unik upplevelse.

- Vi har delvis en traditionell julmarknad med brända mandlar, julkör och annat man förväntar sig. Men vi har också sådant som är mer ”långt ifrån lagom” och utmärkande för just Alby, som till exempel gambiansk mat, karaoke med julsånger och prova-på-cirkus, säger Eira Fuglstad från Subtopia som är projektledare för julmarknaden i Alby.

Botkyrka julmarknad arrangeras av:
Subtopia, Cirkus Cirkör, Hågelbyparken, Botkyrkabyggen, Victoriahem, Kungsvåningen, Fittjapulsen, Hallunda-Norsborgs föreningsråd, Fittja föreningsråd, Botkyrka ungdomsfullmäktige, Hallunda centrum, Hallunda Folkets hus, Svenska kyrkan och Botkyrka kommun.

Botkyrka julmarknad

Hågelbyparken, 25-26 november kl 11.00-15.00

Alby Centrum och torg, 2 december kl 14.00-18.00

Fittja bibliotek och Botkyrka konsthall, 9 december kl 12.00-15.00

Hallunda Folkets hus, 16 december kl 11.00-14.00

Alby julmarknad

Julmarknaden på Alby torg förra året

Mer om Botkyrkas julmarknader

Se program för respektive julmaknad på Botkyrkas facebook eller i evenemangskalendern.

Kontakt

katja.sener@botkyrka.se

Andra har även läst