Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn
  • Störningar i e-tjänsterna

    Under kvällen den 20 maj kan det bli avbrott i våra e-tjänster. Orsaken är ett planerat arbete med vår IT-miljö. Arbetet planeras pågå kl. 20–24. Mer information.

Nyhet

Uppskattad karriärsdag på Tumba gymnasium

Johannes Ibrahim jobbar med att lösa ett case tillsammans med sina klasskamrater.

Johannes Ibrahim jobbar med att lösa ett case tillsammans med sina klasskamrater.

21 november 2023

Skola och förskola

När man går på gymnasiet är livet fullt av möjligheter. Men vilka möjligheter finns det egentligen? Johannes Ibrahim och hans klasskamrater på Tumba gymnasium fick chansen att lära sig mer om framtida karriärvägar när nätverket F1RST och skolan anordnade en karriärsdag.

Cirka 250 elever från 10 klasser fick nätverka och göra övningar med företag som Nordea, SEB, BCG och Delphi under dagen.

– Det är bra med en sån här temadag. Man får känna på hur verkliga livet är och få kontakter, sa Johannes Ibrahim som går årskurs två på ekonomiprogrammet med inriktning aktier och finans.

Nya möten gav nya kunskaper

Johannes klass fick träffa medarbetare från BCG – ett internationellt konsultföretag som hjälper företag att lösa komplexa problem. Klassen fick jobba med ett problem som konsulterna på BCG skulle kunna få lösa i verkligheten. Eleverna var nyfikna och ställde många frågor. Bland annat ville de ville veta vad konsulterna jobbade med just nu.

– Jag ser över företags marknadsföringskampanjer och analyserar vilka som går bra och dåligt. Sedan kan jag rekommendera vilka företaget ska välja att satsa på, berättade Tilde Emilsson, konsult på BCG.

Johannes tyckte att det verkade intressant att jobba som konsult.

– Det verkar kul att resa, prata med olika människor och lösa deras problem. Jag visste vad en konsult gjorde men hade inte hört talas om just BCG förut.

– Jag vill gärna jobbar åt ekonomihållet i framtiden, inom finans och aktier. Jag är intresserad av samhällsfrågor och att jobba med bank och fondförvaltning verkar kul och kan ge en bra inkomst, berättade Johannes.

Vill inspirera till modiga val

För Martin Andersson, lärare i samhällskunskap och historia, och Sabinor Hass Lönnroth, verksamhetsansvarig på F1RST, har det varit en intensiv tid att planera temadagen.

– Det är första gången vi på F1RST anordnar något så här stort med så många företag och elever som på denna temadag. Ta tillfället i akt! Nätverka! Ställ frågor till företagen! Jag hoppas att ni inspireras under dagen och får större inblick i vilka framtida studie– och karriärvägar som är tillgängliga för er, uppmanade Sabinor Hass Lönnroth eleverna som samlats i aulan.

Martin Andersson är glad över att skolan ger eleverna möjlighet att upptäcka framtida arbetsgivare.

– Vi vill visa framtida karriärsmöjligheter för våra elever och locka fler att våga ansöka till attraktiva utbildningar som utbildningarna på Handelshögskolan eller Stockholms Universitet. Företagen som är här är intresserade av att på sikt skapa möjligheter att bredda sin rekrytering och har insett att selektionen börjar redan när gymnasieelever väljer till högskolan.

Tilde Emilsson, konsult på BCG, berättade för eleverna vad hon jobbar med och hur hon fick jobbet.

Tilde Emilsson, konsult på BCG, berättade för eleverna att hon bland annat jobbar med att analysera och utvärdera marknadsföring.

F1RST samarbetar med aktörer i näringslivet som ser värdet av breddad rekrytering för sin framtida verksamhet. Målet är att matcha talanger med möjligheter genom att:

  1. Inspirera till högre utbildning- vi vill demokratisera högre utbildning och bidra till ett mer jämlikt samhälle
  2. Öka mångfalden i näringslivet så att de speglar det samhälle vi lever i där varje talang får samma möjlighet
  3. Ge underrepresenterade talanger en gemenskap och ett nätverk av likasinnade

F1RST är ett initativ av Daniel Sachs Stiftelse och Handelshögskolan i Stockholm och backas av 14 olika företag från näringslivet.

Andra har även läst