Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Soldattorp ger namn åt nytt vård- och omsorgsboende

08 december 2023

Stöd, omsorg och familj

Botkyrka kommun bygger ett nytt vård- och omsorgsboende i Vårsta, som planeras öppna upp i början av 2024. Namnet på det nya vård- och omsorgsboendet blir Brotorp.

Brotorp vård- och omsorgsboende, exteriör i snötäckt vinterlandskap

Uppkallat efter ett gammalt soldattorp blir Brotorp namnet på Botkyrkas nya vård- och omsorgsboende. Foto: Nina Jern, Botkyrka kommun

Namnet Brotorp kommer från ett soldattorp som byggdes i slutet av 1600-talet där Brotorpsbadet ligger idag, och som tillhörde Ensta gård. Från 1740-talet finns noteringar att ryttaren Carl Enman bodde på torpet, och eftersom torpet tillhörde Ensta gavs soldaterna på torpet namn med förstavelsen En-. Från 1909 hyrdes torpet ut som sommarbostad, men vandaliserades och brann ned 1990.

60 lägenheter i nya boendet

Brotorps vård- och omsorgsboende ligger på Brotorpsvägen 4 i Vårsta. Byggnaden är en modulbyggnation och kommer att ha 60 lägenheter om vardera 30 kvadratmeter, och därtill gemensamma ytor som matsal, dagrum och samlingslokal för de boende. När Brotorp öppnar i början av 2024 innebär det att Botkyrka kommun kan erbjuda vård- och omsorgsboende i varje kommundel.

Soldattorpet Brotorp, svartvit arkivbild

Arkivbild från Grödinge hembygdsförening av soldattorpet Brotorp. Foto: Bertil Dahlby

Mer information om Brotorp vård- och omsorgsboende

I juni 2022 startade markarbeten och skogsavverkning. Modulerna är monterade under under april 2023. Nu pågår invändigt arbete, markarbete och finplanering.

Boenden för äldre i Botkyrka kommun

Beroende på vilken typ av stöd du behöver finns olika slags boenden, till exempel korttidsboende eller vård- och omsorgsboende. Det finns också boenden med avdelningar där du kan få stöd på finska.

Andra har även läst