Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn
  • Startsida
  • Nyhetsarkiv
  • Botkyrkadialogen tillbaka – ”Vi ska jobba på nya sätt för att möta det stora intresset”

Nyhet

Botkyrkadialogen tillbaka – ”Vi ska jobba på nya sätt för att möta det stora intresset”

23 januari 2024

Kommun och politik

Under de fem år som Botkyrkadialogen pågått har tusentals invånare deltagit och de har bidragit med långt många fler förslag och synpunkter än väntat. Hösten 2023 blev det nödvändigt med ett uppehåll i dialogerna för att hinna ikapp med alla förslag och för att utveckla arbetssätten. Men till våren är det dags igen, och Grödinge står på tur.

Medborgare i olika åldrar och tjänstepersoner från kommunen vimlar utanför ingången till Hallunda bibloitek. En grill med korvar står i förgrunden. Det är vår och solen skiner.

Botkyrkadialogen kommer till dig! Därför hålls dialogerna i centrumanläggningar och på platser där många rör sig men också på skolor, vård- och omsorgsboenden, dagliga verksamheter, språkcaféer och fritidsgårdar. Bilden är från dialogen i Hallunda-Norsborg 2023.

- Det är såklart väldigt roligt och vi är glada att vi gett så många medborgare möjligheten att komma med idéer kring områdesutveckling. Vi vill dock att det som inkommit ska tas tillvara på, och utreda det så gott det går. Därför har vi haft en dialogpaus under hösten för att jobba på den interna processen och för att hinna ikapp med utredningar av synpunkter och svar till dialogdeltagare, säger Ana Ekelund, demokratiutvecklare och projektledare för Botkyrkadialogen.

Jag känner väldigt starkt att jag kan rekommendera andra att delta!

William Shahoud

William Shahoud, uppvuxen och boende i Alby visste precis vad han ville när Botkyrkadialogen kom till Alby första gången, våren 2021.

- Vi som bor i Alby, har lokalkännedomen och vet bäst vad området, och de som bor här, behöver. Jag är engagerad i kultur- och fritidsföreningen Konyaspor och vi har vår hemvist i Folkhälsoparken i Alby. Där ser vi som jobbar med föreningen dagligen vad som behöver förändras och förbättras. Jag lämnade in förslag om fler träningsstationer till utegymmet och en lekplats intill gymmet där många föräldrar tränar. På så vis skulle föräldrarna kunna ha uppsikt över sina barn.

Ung man med skägg och vinterkläder står i en snöig park med lekutrustning i bakgrunden. Han har händerna i fickorna och ler mot kameran.

Iskallt och snöklätt när William ställde upp på fotografering intill utrustningen som han fick igenom i Botkyrkadialogen. - Välkommen hit en solig dag i sommar, då är det fullt av gymmare, barn som leker och familjer som grillar, säger William.

 

En tid efter dialogen fick William veta att hans förslag blivit godkända, både gymmet och lekparken. Sen tog det lång tid, nästan ett år innan allting var på plats.

- Jag visste att det skulle ta tid men ett tag trodde jag nog att det inte skulle bli något. Nu vet jag att det krävdes en massa förarbete och markarbeten med att bland annat flytta rör och ledningar under marken.

Klart i tid till sommaren

Allt var klart lagom till sommaren 2022 och lekplatsen blev direkt succé bland barnen i området.

- När solen skiner är det fullt med folk i parken, både unga och gamla hänger här. Jag är stolt över att mina förslag blev verklighet, att så många barn fått glädje av parken. Jag känner väldigt starkt att jag kan rekommendera andra att delta och skicka in sina förslag till dialogen. Det finns chans att det blir av. Jag är jätteglad över att vi fick till det så bra.

Nu har tjänstepersoner och politiker fått tid att slipa på arbetssätten under de månader som dialogen har haft ett uppehåll.

- I vår startar vi upp igen och då är det Grödinge som står på tur och förhoppningsvis är Botkyrkadialogen ännu bättre då, säger Ana Ekelund.

Fakta om Botkyrkadialogen

  • Startade januari 2019
  • Dialogen är i en kommundel i cirka tre månader och sen rullar den vidare till nästa.
  • Bidrar inte bara till fysiska förbättringar utan möjliggör samtal mellan invånare och tjänstepersoner och politiker.
  • Flera tusen har deltagit under åren och delat med sig av idéer och förslag.
  • Exempel på genomföranden:
    belysningar av mörka platser, fler soptunnor och bänkar utomhus, gupp på vissa vägar för att minska farten på fordon, utbildning av elevråd, upprustning av offentlig konst, musikkvällar för seniorer, parkteater under pandemin, skräpplockning, blomstervandringar, aktiviteter för barn och unga.

Läs mer om Botkyrkadialogen på Botkyrka.se/botkyrkadialogen, och på dialog.botkyrka.se.

Andra har även läst