Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrka kommuns nya vård- och omsorgsboende invigt i Vårsta

21 maj 2024

Stöd, omsorg och familj

Två avdelningar har redan öppnat och den 21 maj har Brotorps vård- och omsorgsboende också blivit formellt invigt av äldre- och socialförsäkringsministern tillsammans med lokala politiker och tjänstemän som gemensamt hissade flaggan på den grönskande gården.

Gemensam hissning av flaggan på den grönskande gården.

Gemensam hissning av flaggan på den grönskande gården. Från vänster; Kia Hjelte (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Stefan Dayne (KD), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör, Bita Almasian, teknik- och fastighetsdirektör och Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister.

Inbjudna gäster hälsades välkomna med sång av barn från förskolan Vinterskogen, som är granne till Brotorp. De boende på Brotorp hade tillsammans med personalen bakat kakor som serverades på gården.

För att förklara boendet invigt hissades flaggan gemensamt av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), Stefan Dayne (KD), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, Kia Hjelte (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör och Bita Almasian, teknik- och fastighetsdirektör.

– Nu har Botkyrka kommun vård- och omsorgsboenden i varje kommundel, vi checkar av ytterligare ett politiskt mål satt i kommunen, säger Kia Hjelte (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Den 22 september 2022 sattes det första spadtaget i marken, och nu, bara lite drygt ett och ett halvt år senare står byggnaden alltså färdig och verksamheten har flyttat in.

– Att huset är byggt i moduler innebär att byggprocessen blir kortare än vid traditionellt byggande. Ett och ett halvt år från tecknat avtal till färdigt hus innebär en stor vinst i tid, säger Stefan Dayne (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

– Jag är väldigt glad att få vara här idag! Det här fina boendet med en förskola intill ger väldigt goda förutsättningar för att ni ska känna er trygga och säkra och trivas här! Men det är personalen och de boende som tillsammans kommer att fylla den här platsen med innehåll, säger Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister.

Ett boende i harmoni med naturen

Brotorp ligger omgärdat av tallskog nära Brosjön i Vårsta. På Brotorp finns sex avdelningar, med tio lägenheter på varje avdelning. Lägenheterna är ca 28 kvadratmeter och har badrum, pentry, garderober och stora fönster mot den vackra omgivningen. På varje avdelning finns även en lägenhet för parboende.

Husmodulerna är byggda i trä och grunden består av en betongplatta i miljövänlig betong och träfasaden smälter fint in med tallstammar och granar på den stora skogstomten.

– Brotorp ska vara trygg och trevlig plats för de som bor här. Inomhus finns ateljé för kreativt skapande, ett aktivitetsrum för rörelse och en stor samlingssal för social samvaro. På den stora skogstomten har vi anlagt en vacker trädgård med promenadstråk anpassade för rullatorer och rullstol, fina sittplatser för både sol och skugga och även ett utegym, säger Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör.

– Platsen för Botkyrkas nya vård- och omsorgsboende är valt med omsorg! Brotorp ligger intill förskolan Vinterskogen, så härifrån finns möjligheten att se barnen leka på förskolegården. På taket har vi installerat 202 solcellspaneler som beräknas ge 60144 kWh. Det innebär att solcellerna täcker hela 40 % av husets totala elbehov, säger Bita Almasian, teknik- och fastighetsdirektör.

Presskontakt

Lennart Agén, pressansvarig, Botkyrka kommun

telefon: 073-421 85 00
mejl: lennart.agen@botkyrka.se

Andra har även läst