Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Generationskompisar - en kreativ resa genom tid och ålder

22 maj 2024

Skola och förskola

Kreativa workshops mellan barn och äldre har under våren ägt rum i Botkyrka konsthall i Fittja. De har på ett unikt sätt interagerat genom konsten och skapat en meningsfull gemenskap mellan generationer. Projektet avrundades med en solig avslutningsfest i konsthallens lummiga trädgård där egenskapade blomkrukor och självportätt ställdes ut.

Barn och äldre kvinna skålar i saft.

Adin från förskolan Myran skålar i saft tillsammans med de äldre vännerna från vård- och- omsorgsboendena Tornet och Strandängsgården.

Pilotprojektets framgång firades igår med härlig fest utomhus vid Konsthallens trädgårdsodlingar. Barn från förskolan Myran var på plats tillsammans med äldre från vård- och omsorgboendena Strandängsgården och Tornet. De firade avslutningen på deras gemensamma workshops. I solen bjöds det på både saft med blåbär i, popcorn och hembakad kaka. Festligheterna kickades igång med toner av Botkyrkasången som framfördes av barnen.

Barn visar målat porträtt av sig själv.

Noor från förskolan Myran visar upp sitt målade självporträtt.

Det är kul att träffa våra gamla kompisar. Roligt att måla och äta popcorn i solen säger Noor, 4 år från förskolan Myran.

I Botkyrka konsthall har under våren ett unikt projekt tagit plats där barn och äldre möts två gånger i veckan över generationsgränser för att skapa, sjunga och lära av varandra. Generationskompisar är ett pilotprojekt där barn i åldern 4-5 år från förskolan Myran och äldre från vård- och omsorgboendena Strandängsgården och Tornet träffas två gånger i veckan på kreativa workshopar i Botkyrkas konsthall i Fittja. Med aktiviteter som målning, odling och skulptera i lera och har dessa unika möten mellan generationer blivit en berikande erfarenhet för alla inblandade.

Barnen från förskolan Myran vid sina självporträtt.

Barnen och pedagoger från förskolan Myran vid barnens och de äldres självporträtt.

Workshops på Botkyrka konsthall

Kerstin Gezelius, konstpedagog i Botkyrka konsthall, har skapat olika kreativa workshops för gruppen. De äldre och barnen har fått skapa med olika konstmaterial och teman. Exempelvis har de målat självporträtt med vattenfärg, under påsken målade de ägg, de har skapat krukor i lera och även planterat ärtor i krukorna. Se videon nedan där barnen hyllar Kerstin för hennes insats.

Positiva effekter för äldre och barn

Träffarna har varit en källa till både glädje och gemenskap. Det finns också forskning som visar att sociala och skapande aktiviteter tillsammans med barn kan ge positiv effekt för äldre personers kognitiva förmågor, bidra till en högre nivå av tillfredsställelse och ge ett ökat välbefinnande.

Sven som är boende på vård- och omsorgboendet Strandängsgården berättar att workshoparna tillsammans med barnen har varit givande.

- Det är kul att träffa barnen. Man blir glad! Det ger mig så mycket liv och de är så roliga, säger Sven.

Sven, boende på vård- och omsorgsboendet Strandängsgården

Projektet fortsätter i höst

Pilotprojektet är uppskattat av alla inblandade och planer för hur det ska leva vidare i höst pågår för fullt.

- Förhoppningsvis är detta bara början på något vi kan utveckla och fortsätta samarbeta kring på olika sätt där unga möter äldre i meningsfulla sammanhang under lång tid framöver, säger Yrsa Rasmussen, initiativtagare och förskollärare på förskolan Myran.

Yrsa, förskollärare förskolan Myran.

Yrsa, förskollärare på förskolan Myran.

Andra har även läst