Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Digert program på EU-mässan i Hallunda folkets hus

07 juni 2024

Kommun och politik

Den 31 maj genomfördes den sista av två EU-mässor som kommunen arrangerat och vars syfte varit att bidra till ett ökat valdeltagande

Gruppbild på deltagarna i det panelsamtal som hölls på EU-mässan. De står vi scenen i en föreläsningssal,

Deltagare i panelsamtalet som hölls i Hallunda Folkets hus. Från vänster: Klas Jansson – Europeiska Parlamentets förbindelsekontor, Erik Von Pistohlkors – Europeiska Kommissionens representation i Sverige, Karin Flordal – Svenska institutet för europapolitiska studier, Mikaela Skår – Europeiska ungdomsparlamentet, Sofia Kamps – Region Stockholm och moderator Vidar, från Botyrkas ungdomsfullmäktige.

Det var ett digert program, med allt ifrån panelsamtal och politikerdebatt till visning av filmen Make Democracy Greate Again, av regissören Jan Scherman, och prova-på-aktiviteter och underhållning, som stod på agendan när Botkyrka kommun bjöd in medborgarna till EU-mässa i Hallunda folkets hus. Besökarna bjöds också på fika och grillkorv.

Representanter från alla riksdagspartier var på plats, varav några kandiderar i det stundande valet. Vi hann fånga några av dem för kommentarer.

Yusuf Aydin, Botkyrkabo som står på valbar plats för Kristdemokraterna i EU-parlamentet, fick frågan varför han valt att engagera sig i EU.

– Jag har alltid intresserat mig för internationella- och EU-frågor. EU spelar en väldigt viktig roll för samarbetet och freden i Europa och det är ju ännu mer aktuellt nu när det är så oroliga tider, sade han.

Viktigt att göra sin röst hörd

Flera av politikerna fick uttala sig om varför det är viktigt att göra sin röst hörd i EU-valet.

Ali Kahn, kommunpolitiker för Miljöpartiet i Botkyrka, tycker att EU har en stor inverkan på Botkyrkaborna.

– Vi som bor och verkar i Botkyrka påverkas mycket av de lagarna och reglerna som stiftas i EU. Ungefär 60 procent av kommunpolitiken påverkas av EU. Sedan är det också viktigt att rösta för att se till att de kandidater som ska verka i EU-parlamentet är lämpliga.

Julia Dzikiewicz, kommunpolitiker för Liberalerna, lyfte vikten av att delta i våra demokratiska processer:

– Vi har ett alldeles för lågt valdeltagande, speciellt här i Boktyrka. EU är så mycket högre upp än riksdagen och det påverkar oss på kommunal nivå, regional nivå och statlig nivå. Varje röst räknas. Oavsett vad man röstar på så är det viktigt att man tar tillfället att uttrycka vad man tycker är viktigt och att påverka.

Abir Al-Salhani, före detta Botkyrkabo och EU-parlamentariker för Centerpartiet:

– För att du och jag är EU. Europa påverkar oss alla på alla nivåer; i kommunen, regionen, EU-parlamentet. Om du inte använder din röst kommer någon annan att använda din tystnad emot dig. Så gå och rösta, gör din röst hörd och var med och påverka.

Mer information om EU-valet

Om du vill veta mer om varför du bör rösta, hur det går till, eller var du kan du göra det här

Andra har även läst