Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Nya svenska medborgare firades i Botkyrka

07 juni 2024

Kommun och politik

På nationaldagen den 6 juni välkomnades traditionsenligt alla nya svenska medborgare i Botkyrka med ett högtidligt firande i Hågelbyparken. I kommunen blev 1800 personer svenska medborgare under 2023 och de uppvaktades med tal, sång, diplom och jordgubbstårta.

Nationaldagsfirandet lockade som alltid många besökare till Hågelbyparken och cirka 200 av dem var där tillsammans med nära och kära för att ta emot diplom och en minnsgåva under medborgarskapsceremonin. Välkomnandet inleddes med tal av bland andra kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (Oberoende S).

EN man delar ut ett diplom till en kvinna på scen.

Marcus Ekman (Oberoende S) delar ut det första diplomet av cirka 200 under ceremonin i Hågelbyparken.

En av de inbjudna var IT-projektledaren Jadwiga Elwira Bergström från Polen som har väntat länge på denna dag. Hon är bosatt i Sverige sedan 1987 och bor sedan många år tillbaka i Tullinge.

– Vi ska nog öppna en flaska champagne för att fira idag!

En man och en kvinna står tillsammans och viftar med Sverigeflaggor.

Jadwiga Elwira Bergström var på plats tillsammans med sin man för att ta emot diplomet från Botkyrka kommun.

"Jag tackar Sverige!"

– Det är en positiv känsla att få medborgarskapet. Det känns som att man har samarbetat med landet och att de tycker att du är en människa som är integrerad i samhället, så jag tackar Sverige och Botkyrka, säger en annan Tullingebo (ej med på bild) som också är där för att ta emot sitt diplom och en minnesgåva.

En kvinna och två män sitter på en bänk.

Stina Lundgren (M), Robert Aslan (Oberoende S) och Dag Ahlse (C).

Så många blev medborgare

Totalt blev 1 800 Botkyrkabor svenska medborgare under 2023, inklusive alla nyfödda barn som fått svenskmedborgarskap vid födelsen. Av dem var cirka 200 på plats under medborgarskapsceremonin tillsammans med familj och vänner.

Om Medborgarskapsceremoni

Sedan 1 april 2015 finns en lag om att alla kommuner i Sverige ska anordna en medborgarskapsceremoni för de invånare i kommunen som blivit svenska medborgare under året.

Andra har även läst