Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Generaldirektören på Skolverket besökte Botkyrka kommun

14 juni 2024

Jobb och vuxenutbildning

I förra veckan besökte Skolverkets generaldirektör, Joakim Malmström, och hans kollegor Botkyrka kommun för att lära sig mer om kommunens arbete med vuxenutbildning, särskilt inom svenska för invandrare (SFI), Grundläggande SVA med yrkesinriktning och Komvux som anpassad utbildning. Besöket var en möjlighet för Skolverket att få en djupare förståelse för de unika utmaningar och framgångar som Botkyrka har inom detta område.

En alt-text ska beskriva innehållet på bilden och bildens sammanhang i förhållande till informationen på sidan.

Delegationen från Skolverket med generaldirektören Joakim Malmström och lärare och och rektorer på Botkyrkas vuxenutbildning.

Förskolan Humlan - en inspirerande start på dagen

Besöket inleddes på Förskolan Humlan i Fittja, där SFI-elever med inriktning mot barn och fritid genomfört en fyraveckorspraktik. Generaldirektören träffade där personal och rektor från förskolan samt praktiksamordnande lärare och biträdande rektor från SFI Yrke som delade sina erfarenheter och berättade hur praktiken gett eleverna värdefulla insikter inom förskoleverksamheten.

Komvux i Botkyrka – en mötesplats för lärande och kultur

Efter besöket på förskolan fortsatte delegationen till Komvux i Botkyrka, där en övergripande presentation av verksamheten inom SFI och grundläggande utbildning stod på agendan. Generaldirektören fick här möta lärare från skolans olika arbetslag, inklusive lärare från SFI Studieväg 1, Alternativ SFI, Yrke – SFI och Grundläggande SVA med yrkesinriktning samt Lärvux. Lärare som spelar en central roll i att stödja och utbilda vuxna elever med olika bakgrunder och behov.

Normkreativa barnböcker och estetiska lärprocesser 

Under en fikapaus presenterades projekt med inriktning mot barn-och fritid, som inkluderade skapandet av normkreativa barnböcker och användandet av estetiska lärprocesser vilket illustrerar Botkyrkas kreativa och inkluderande utbildningssatsningar

Klassrumsbesök och personliga berättelser 

Vid klassrumsbesöken fick Malmström träffa elever på Studieväg 1b som delade sina upplevelser av att studera SFI och om sina liv i Sverige. Lärarna presenterade sina studieupplägg, som är anpassade för att möta elevernas olika behov och betonar både språkutveckling och personlig utveckling.  

Avslutning på Lärvuxcenter 

Dagen avslutades med ett besök hos lärarna på Komvux som anpassad undervisning (Lärvuxcenter). Här fick besökarna lära sig mer om hur studieupplägget fungerar både för lärlingsutbildningar och kursutbildningar som är speciellt anpassade för vuxna med funktionsnedsättning.  Lärarna på Lärvuxcenter visade hur de arbetar för att varje elev ska få möjlighet att utvecklas i egen takt och efter sina egna förutsättningar.  

En dag av lärande och inspiration 

Anna Eriksson, är rektor på Vuxenutbildningen i Botkyrka och är både glad och stolt efter besöket från Skolverket.

Vi på skolan var väldigt glada över att få visa upp vår fina verksamhet för Skolverket. Våra besökare ställde mycket nyfikna och relevanta frågor. Det blev ett mycket bra utbyte av tankar och erfarenheter och vi är mycket stolta över våra lärare som visar en oerhörd kompetens och erfarenhet med eleven i fokus. Det blev ett fantastiskt tillfälle för Skolverket att få lyssna på våra elever och samtidigt var det också tydligt att eleverna var mycket stolta över att få föra en dialog direkt till Skolverkets Generaldirektör.

Botkyrkabesöket visar vikten av nära samarbete och dialog mellan utbildningsaktörer för att ge alla elever bästa möjliga förutsättningar för lärande och utveckling.

Tomas Lindman och Kristina Lundén, lärare på Lärvux presenterar sin verksamhet för Skolverket som är på besök.

Andra har även läst