Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Blomtåg mot våld i Botkyrka

03 augusti 2024

Kommun och politik

Under fredagskvällen den 2 augusti slöt Botkyrkabor, anhöriga, polis, ministrar, tjänstepersoner och många fler upp i det fjärde blomtåget sedan Adriana sköts till döds i Hallunda. En manifestation mot våld som initierades av Nattvandrarna i Botkyrka.

Blomtåget avslutades med en tyst minut vid trädet som planterats till minne av Adriana, på Freinetskolan Kastanjen.

Inför Blomtåget samlades alla deltagare i Norsborg centrum där manifestationen inleddes med tal av Nattvandrarna, polisen i Botkyrka och anhöriga som drabbats av våldet. Med vita rosor och armband med texten "Vi mot våld" gick alla sedan tillsammans mot Slagsta och Freinetskolan Kastanjen. Där hölls en tyst minut och tal hölls av bland andra Stina Lundgren, kommunstyrelsens ordförande.

Justitieminister Gunnar Strömmer deltog i Blomtåget tillsammans med kulturminister Parisa Liljestrand och socialtjänstminster Camilla Waltersson Grönvall.

– Det är orimligt och oacceptabelt att man som förälder ska behöva känna en sån stor oro över att ens barn inte ska kunna röra sig fritt ute i samhället. Trygghetsfrågan är det jag som kommunstyrelsens ordförande här i Botkyrka sätter allra högts upp på agendan. Vi gör nu stora insatser för att skapa trygghet här i Botkyrka och fler är på gång. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är med det förebyggande arbetet vi gör; genom Tåget, Trygghetsfältarna och hela trygghetsarbetet som nu genomsyrar alla våra förvaltningar, men inte minst tillsammans med civilsamhället, säger Stina Lundgren, kommunstyrelsens ordförande.

Armband med texten "Vi mot våld" och "Adriana" delades ut till alla på plats.

Barn uttrycker känslor om våld med armband

Inför Blomtåget har barn på samtliga fritidsklubbar i Botkyrka fått göra armband med texten "Vi mot våld". Syftet med insatsen är att erbjuda en trygg och stödjande miljö där de kan uttrycka sina känslor och upplevelser kring våld, gängkriminalitet och dödsskjutningar.

Det har varit ett bra tillfälle för oss att fånga upp känslor. Genom samtal i grupp, ledda av oss samtalsledare, fick barnen möjlighet att dela sina erfarenheter, få stöd och hjälp att utveckla strategier för att hantera känslor och situationer på ett hälsosamt sätt, säger Nodi Islam, områdessekreterare på Förebyggarenheten i Botkyrka.

Stipendium och minnesfond till Adrianas minne

Botkyrka kommun har inrättat ett stipendium till Adrianas minne för att stötta personer och organisationer som bidrar till ett vålds- och brottsfritt samhälle.

Freinetskolan Kastanjen har också inrättat en fond till Adrianas minne som delar ut två utmärkelser per år i samband med Adrianas födelsedag. Den ena går till en organisation som arbetar brottsförebyggande med fokus på ungdomar och den andra till en elev på skolan som utmärkt sig i Adrianas anda.

Blomtåget gick från Norsborg centrum till Freinetskolan Kastanjen i Slagsta.

Om Blomtåget

Blomtåget startades 2020 efter att Adriana sköts till döds i Hallunda. Initiativet togs av Gilbert Hällström, ordförande för Nattvandrarna Botkyrka, och en av arrangörerna till Blomtåget.

l år var det inte enbart ett blomtåg dedikerat till Adriana, utan till alla som fallit offer för det dödliga våldet.

Tåget går traditionsenligt från Norsborg centrum till Freinetskolan Kastanjen i Slagsta där Adriana var elev.