Nyhet
Undvik svampförgiftning
27 augusti 2024
Boende och närmiljö
I år har många fall av svampförgiftning rapporterats in i Stockholmsregionen. De som förgiftats har ätit av egenplockad svamp. Svampförgiftning kan orsaka symptom som kräkningar, diarré, yrsel men kan i allvarliga fall leda till livshotande tillstånd.
Vi befinner oss mitt i svampsäsongen och många beger sig ut i skog och mark för att plocka svamp. För undvika svampförgiftning är det viktigt att inte äta eller servera svamp du inte är säker på är ätlig. Ha gärna med dig en svampbok eller en svampapp ut i skogen när du ska plocka svamp så att du kan identifiera de svampar du hittar.
– Ät aldrig en svamp som du inte är helt säger på är en matsvamp. Många blir också matförgiftade av att äta för gamla, intorkade eller mögliga svampar. Se till att svampen är ätlig, fräsch och frisk innan du tillagar den. All svamp ska tillagas i minst 20 minuter då den är väldigt hårdsmält och vissa ätliga arter är lätt giftiga om de inte tillreds ordentligt, säger Annika Norin, svampkonsulent och ekolog i Botkyrka kommun.
Hjälp att identifiera svamp
Har du hittat svampar som du skulle vilja veta om de är ätliga eller inte? I så fall kan du kontakta Botkyrka kommuns svampkonsulent Annika Norin.
Gör så här:
- Fotografera svampen uppifrån, från sidan och underifrån.
- Ta gärna en bild på omgivningen där svampen växer så att man ser eventuella närliggande träd och andra växter eller notera vilka träd som växer i närheten.
- Skicka dina bilder med e-post till faltbussen@botkyrka.se
Du kommer sedan att få svar om svampen är ätlig eller inte.
Lär dig mer om svamp
Varje år anordnar Botkyrka kommun en guidad svamptur för allmänheten. Då kan du följa med vår svampkonsulent Annika Norin ut i skogen för att leta efter svamp. Annika berättar om de svampar ni hittar och ger tips kring svampplockning. Svampturen äger söndag 29 september. Läs mer om svampturen här Guidad svamptur - Botkyrka kommun.
Om du misstänker svampförgiftning
Vid akuta fall ring 112 och begär giftinformationscentralen.
Vid mindre brådskande fall eller rådgivning vid förgiftning hos husdjur ring Giftinformationscentralen på 010-456 6700.
Båda telefonnumren är bemannade dygnet runt alla dagar.
För mer information
Du hittar information om våra giftigaste svampar på Giftinformationscentralens webbplats Giftiga svampar - Giftinformationscentralen
Här hittar du information om giftsvampar, på flera olika språk Svampbroschyr - Giftinformationscentralen.
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.