Nyhet
Nu börjar rättegången om avfallsbrottsligheten i Botkyrka
03 september 2024
Boende och närmiljö
Idag den 3 september inleds rättegången mot de ansvariga för avfallshanteringen som bedrevs i Kassmyra och Kagghamra. De åtalade anklagas bland annat för grovt miljöbrott.
Rättegången förväntas pågå fram till maj 2025. Botkyrka kommun är en av de skadelidande kommunerna och kommer att följa rättegången. Kommunen har även inkommit med ett skadeståndskrav riktat mot ägarna till avfallsverksamheterna i Kagghamra och Kassmyra.
Vad händer nu i Botkyrka?
Avfallshögen i Kassmyra forslades bort 2022. I Kagghamra finns avfallshögen kvar, numera övertäckt av sand efter branden 2021. För närvarande pågår utredningar för att utröna vilka alternativ som finns för fortsatt hantering av högen.
Det pågår också rening på platsen av lakvatten som rinner ur högen.
Frågor och svar
När försvinner högen?
Det är alldeles för tidigt att svara på. Allt måste göras i rätt ordning och det första steget är ansökan om åtgärdsförberedande aktiviteter.
Vem ska betala?
I så stor utsträckning som det går vill vi att detta inte ska belasta Botkyrka-borna.
Hur mycket kostar det att få bort högen?
Det är omöjligt att säga utan att veta mer om hur innehållet ser ut efter branden. Kommunen har sökt bidrag hos Naturvårdsverket för att kunna undersöka det. Vi väntar nu på svar på vår ansökan.
Varför måste ni söka bidrag för att undersöka innehållet i högen?
Vi vill inte att kostnaderna ska belasta Botkyrkas skattebetalare och eftersom kommunen så småningom vill kunna söka pengar för att flytta högen, måste först innehållet analyseras.
Vad säger ni om att det blir åtal och rättegång?
Det är i grunden bra att detta prövas juridiskt. Både utifrån det i våra ögon oacceptabla agerandet att hantera sopor på det sätt som drabbat Botkyrka och Botkyrkaborna. Men också utifrån att i rättslig instans pröva lagstiftningen.
Vilken är Botkyrka kommuns roll i denna rättegång?
Vi kommer såklart att följa rättegången noga. Vi kommer också vara kallade för att berätta om det vi gjort.
Tror ni att kommunens agerande kommer klandras?
Det ser vi som osannolikt, men naturligtvis får vi ta ställning till det, om det mot förmodan blir så. Dock ska sägas att kommunen bara agerat utifrån de lagar som finns. Det är det enda vi kunnat göra.
Vad händer just nu med högen?
Kommunen undersöker möjligheterna att söka bidrag för bortforsling av högen. Det pågår rening på platsen av lakvatten som rinner ur högen.
Vilka förändringar vill kommunen se för att förhindra att det här händer igen?
- Avskaffa Länsstyrelsen som överklagandeinstans i denna typ av ärenden och begränsa möjligheten till prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen för att få till snabbare processer, inom såväl miljöbalken som plan- och bygglagen.
- Kännbara straff för miljöbrott och utökade möjligheter till miljösanktionsavgifter. Dessutom måste de skadeståndskrav som döms ut hänga kvar längre, så att kriminella inte slipper dem efter en kortare tid.
- Det bör införas ett obligatoriskt krav på att ställa ekonomisk säkerhet vid avfallsverksamheter och andra verksamheter där miljön kan skadas.
- Ekonomisk och personlig lämplighet bör kunna vägas in i miljöprövningen för att förhindra att oseriösa aktörer driver verksamhet
- Myndigheterna bör få utökade möjligheter att dela information med varandra.
- Generell tillståndsplikt för avfallsverksamheter.
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.