Kontakt

Öppna desktopmenyn

Nyhet

Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2024

14 oktober 2024

Stöd, omsorg och familj

Socialstyrelsens senaste undersökning, "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?", visar blandade resultat för Botkyrka kommun gällande både hemtjänst och vård- och omsorgsboenden. Årets resultat visar på både förbättringar och områden där utvecklingsarbete behövs. Undersökningen riktar sig till personer över 65 år som bor på vård- och omsorgsboenden eller har hemtjänst.

– Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen, och det här ger oss viktig information för att fortsätta på rätt väg, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Kia Hjelte (M).

Förra året kunde Botkyrka kommun uppvisa ett starkt förbättrat resultat gällande nöjdheten på kommunens vård- och omsorgsboenden. I år är resultatet inte fullt så positivt, men ligger i nivå med tidigare års mätningar.

Svarsfrekvensen för vård- och omsorgsboenden har varit låg, endast 39 procent av de boende har besvarat enkäten. Årets resultat visar också en stor variation mellan olika boenden i kommunen, vilket gör att siffrorna kan behöva tolkas med viss försiktighet.

– Inom kommunens vård- och omsorgsboenden har vi haft en period med ett flertal vakanser bland cheferna, vilket vi tror kan ha påverkat resultatet. Vi har vidtagit flera åtgärder redan, nu behöver vi få tid att få se positiva effekter av våra förändringar, säger Afamia Elkhoury, omsorgschef.

Vård- och omsorgsboende

För vård- och omsorgsboenden visar resultatet en minskad nöjdhet jämfört med tidigare år. Tryggheten har sjunkit till 76 procent, vilket är en minskning med 8 procentenheter från förra året. Trots detta ligger Botkyrka nära länets och rikets nivåer​. Positiva förändringar har dock noterats, bland annat har trivseln i gemensamma utrymmen ökat med 3 procentenheter till 62 procent​ och siffrorna som anger allmänt hälsotillstånd pekar fortsatt uppåt sedan tre år tillbaka.

Däremot har nöjdheten med måltiderna minskat, och upplevelsen av måltider som en trevlig stund sjönk markant till 61 procent. Totalt är 74 procent av de boende nöjda med sitt boende, vilket även det är en minskning från tidigare år​.

Hemtjänst

Inom hemtjänsten har flera områden förbättrats. Nöjdheten med personalens utförande av arbetsuppgifter ökade något till 74 procent, och känslan av trygghet att bo hemma med stöd av hemtjänsten ligger på 78 procent, vilket är något lägre än tidigare, men nära länets genomsnitt. Även förtroendet för personalen förbättrades till 83 procent​.

Däremot har andelen som vet vart de ska vända sig för att framföra synpunkter eller klagomål minskat till 51 procent, vilket är ett område där kommunen ser ett behov av förbättring​.

Utveckling framåt

Nya frågor i den senaste undersökningen är frågor som handlar om omsorgspersonalens förmåga att förstå och tala svenska plus upplevd kompetens hos personalen. Dessa frågor har inga jämförelsetal sedan tidigare år, utan syftar till att kunna mäta utvecklingen i dessa frågor framåt.

– Vi tackar alla som har deltagit i undersökningen. Era synpunkter är viktiga för vårt fortsatta utvecklingsarbete. Vi kommer att använda resultaten för att se över och stärka de områden som behöver förbättras, säger vård- och omsorgsdirektör Petra Oxonius.

Öppna jämförelser – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? (Socialstyrelsens webbplats)