Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Botkyrkas Robotklubb för unga vann i år igen

12 november 2024

Skola och förskola

I helgen möttes 24 lag på Tekniska museet där deltagarna fick anta utmaningar inom en rad områden. Det vinnande laget blev Robotklubben på Brunnaskolan som tog hem det mest åtråvärda priset, ”Årets champion”. De är därmed kvalificerade till den skandinaviska finalen i Norge i slutet av november. Det är andra året i rad som Robotklubben tog hem förstaplatsen i tekniktävlingen FLL.

Emil, Onella, Anna-Rita och Elias

Emil, Onella, Anna-Rita och Elias

För sjätte året medverkar Botkyrka i en tekniktävling som ingår i ett internationellt skolprojekt, FLL med moment som på ett kreativt sätt väver in forskning och teknik. Eleverna måste själva hitta frågeställningar och undersöka innan de kan hitta lösningar. De första åren tävlade eleverna lokalt inom kommunen. Sedan 2021 har olika lag från Botkyrka tävlat i den regionala tävlingen i Stockholm.

Tävlingens delmoment

Varje år har tävlingen ett nytt tema och i år har barn och ungdomar världen över jobbat utifrån ”Submerged” som handlar om djuphaven.

Tävlingen omfattade flera delmoment:

  • Projekt (en innovativ lösning på ett verkligt problem)
  • Kärnvärden (hur laget har samarbetat)
  • Teknikpresentation
  • Robotkörning
  • Championpriset (en sammanräkning av alla kategorier)

Robotklubbens medlemmar fick enstaka priser i de olika delmomenten. Det vinnande konceptet var dock deras övergripande projekt och gruppens starka presentationer för domarna.

Projektets fokus var på en en app-lösning för föräldrar som kan få en varning om ett barn riskerar att drunkna. Det är en sensor som är tänkt att barnet har runt halsen och som alarmerar om det är under vattnet för länge. Lösningen utgår från problemet med att små barn drunknar. Ett problem som gruppen identifierat är vanligt på vissa håll i världen.

Robotklubben på Brunnaskolan

Robotklubben består av 24 medlemmar varav 14 tävlade under helgen. Det är en mix av elever i årskurs 7–9 på Brunnaskolan och tidigare elever som går första året på gymnasiet.

Hur kommer det sig att Robotklubben huserar på just Brunnaskolan?

– Brunnaskolan har stöttat robotklubben sedan många år tillbaka för att man tycker att det är en bra aktivitet för barn att göra efter skoltid. Eleverna lär sig att driva projekt utifrån egna idéer och att skapa meningsfulla lösningar på verkliga problem. De tränar mekanik, programmering, presentationsteknik och att träna förmågor som samarbete och att lösa problem tillsammans, säger Björn Benbasat, it-strateg inom utbildningsförvaltningen och Robotklubbens grundare och lagledare.

Den andra lagledaren är Anton Lindén som är lärare i geografi och historia på Brunnaskolan. Han arbetar även som ikt-pedagog som en del av sitt försteläraruppdrag.

– Det är fantastiskt att se hur eleverna får testa saker som de vanligtvis inte gör i en skolmiljö. Jag ser att det här ger flera av eleverna en insikt om att de är kreativa och duktiga på så mycket som de vanligtvis inte provar på. Elever som tidigare varit extremt nervösa att tala inför publik har övervunnit sina rädslor och gjort fantastiska framträdanden. Vi har samlat ett gäng ungdomar i olika åldrar, med 12 olika ursprung/etniciteter och radikalt olika förutsättningar, och får det att fungera så bra. Det är väl ganska unikt. Det borde startas fler robotklubbar!

Vägen till en skandinavisk final

Det har arbetats flitigt under de sex veckorna sedan tävlingsutmaningarna presenterades. De senaste två veckorna har det varit ännu mer intensivt med daglig träningsdos. Och härnäst väntar den skandinaviska finalen i Trondheim i Norge den 29–30 november med ungefär 50 lag, dubbelt så många som på hemmaplan.

– Nu gäller det att finslipa alla detaljer. I Norge väntar större konkurrens och högre krav. Vi måste jobba varje dag, cirka två timmar per dag. Men det är samtidigt viktigt att det vanliga skolarbetet sköts så vi ser till att eleverna får bra stöttning, säger Anton Lindén.

Nour, Onella, Odai och Hassan i Robotklubbens monter

Nour, Onella, Odai och Hassan i Robotklubbens monter

Rookie i Robotklubben

Onella, 13 år, gick med för att känna på hur det är att tävla och att testa på olika saker. Men även för att ha roligt och träffa nya personer. Veckorna före tävlingen har hon jobbat och tränat på olika saker för att hinna i tid.

Hur kändes det att vinna?

– Det var blandade känslor för att det var första gången jag tävlade med Robotklubben. Fast bara bra känslor. Det var en glad känsla att vinna och gå vidare, för min skull men även för att bevisa för vissa elever att robotklubben inte är så tråkig (för “nerds”). Det var en fantastisk upplevelse.

Ska du åka med till Norge?

– Såklart ska jag följa med, om det blir som planerat och att jag får följa med. Jag vill göra det för att känna på mer hur det är att varje gång kämpa vidare och tävla en ytterligare gång inom samma kategori, men också för att ha roligt tillsammans med alla.

Teknikpresentation där domaren (till vänster) ställer frågor till Shakhriyor, Hampus och Mostafa.

Teknikpresentation där domaren (till vänster) ställer frågor till Shakhriyor, Hampus och Mostafa.

Hampus vinner för andra gången

Hampus, 16 år, går första året på Tumba gymnasium där han läser teknikprogrammet. Han var en av deltagarna som vann Stockholmsfinalen för andra året i rad.

Efter förra årets skandinaviska final fick du åka till en världsfinal i Australien nu i somras. Hur kändes det?

– Jag pratar nog för hela gruppen när jag säger att vi blev hur glada som helst och kommer minnas den resan för evigt. Det var även en lärorik resa där vi fick ta del av hur lag med mycket stor erfarenhet arbetar, som vi kunde ta tips från till framtida tävlingar.

Hur var uppladdningen till den här omgången? Gick allt enligt plan?

– Det var en lite trög början då det var många nya i laget, men när man lärt känna varandra och kunnat ta del av varandras styrkor och svagheter gick det som på räls”

Hur ska ni toppa helgens vinst? Vad händer nu och fram till att ni åker till Norge?

- Det enda sättet att toppa vinsten är väl att bli bästa svenska laget! Det ska vi försöka med genom att fokusera stenhårt på träningen fram tills tävlingen i Norge.

Prisutdelning på Tekniska museet. Foto: Grace Kouki.

Prisutdelning på Tekniska museet. Foto: Grace Kouki.

Fakta FLL

FLL (FIRST Lego League) har tagits fram som ett projekt i undervisningsmiljö av stiftelsen FIRST, For Inspiration and Recognition of Science and Technology.