Nyhet
Barnrättsperspektivet tar tydligare plats i tjänsteutlåtanden
20 november 2024
Kommun och politik
Idag är det Barnkonventionens dag och i Botkyrka har barnkonventionen fått en ännu större plats i underlaget som tas fram inför politiska beslut. Sedan en månad tillbaka ingår Barnkonsekvensanalys som en obligatorisk rubrik i kommunens mall för tjänsteskrivelser.
Det var i oktober som Botkyrkas kommunstyrelse fattade beslut om att Barnkonsekvensanalys ska ingå som en obligatorisk rubrik i förvaltningarnas tjänsteskrivelser.
Ska användas vid beslut som indirekt och direkt berör barn
Barnkonsekvensanalys används för att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslut som fattas. Den utgår från barnkonventionen som har varit svensk lag i snart fem år och innebär att barn och unga har särskilda rättigheter som offentliga verksamheter ska ta hänsyn till.
En barnkonsekvensanalys ska användas inför åtgärder, förändringar och beslut som direkt eller indirekt berör barn och unga, på kort och lång sikt.
– Vi vill systematiskt använda barnkonsekvensanalyser i våra tjänsteutlåtande för att säkra att vi får med barnens perspektiv när vi skapar underlag för politiska beslut. Det handlar om att skapa bästa förutsättningar att efterfölja barnkonventionen, säger Chris Östlund, kommundirektör i Botkyrka kommun.
Ett tjänsteutlåtande är en skrivelse framtagen inom förvaltningen och utgör underlag för ett politiskt beslut. Dessa förslag till beslut bygger på förvaltningens faktakunskaper och bedömningar, och kan gälla allt från budget och verksamhetsförändring till detaljplaner och tillsynsärenden.
Förbättrad rättssäkerhet och kvalitet
Barnkonsekvensanalyser är ett verktyg för att kontinuerligt omsätta och synliggöra lagen om barnets rättigheter i kommunens planerings- och beslutsprocesser.
Syftet är att säkerställa en ökad systematik, rättssäkerhet och kvalité i kommunens arbete vid tillämpningen av lagen för Botkyrkas barn och unga.
– Det är förvaltningar i Botkyrka som arbetar med barnkonsekvensanalyser i sina tjänsteutlåtanden, men som kommun behöver vi ta ett gemensamt grepp om den praktiska tillämpningen av lagen. Genom att införa rubriken i våra tjänstemallar hoppas vi att det skapas förutsättningar för bättre systematik och rättssäkerhet i arbetet med och för våra barn och unga samt att det synliggör vår unga befolkning som likvärdiga medborgare i vår kommun, säger Natsnet Kiflemariam, barnombudsman i Botkyrka kommun.
Utbildningsmaterial tas fram för successivt införande
Barnkonsekvensanalysen ska göras med utgångspunkt i barnkonventionens grundprinciper, artikel 2, 3, 6 och 12. Utifrån beslutsförslaget kan konsekvensbedömningen också innebära att relevant information ska inhämtas från barn och unga i Botkyrka. Ett utbildningsmaterial kommer att tas fram för att stötta organisationen i ett succesivt införande av ett gemensamt förhållningssätt till användande av barnkonsekvensanalyser.
Bra exempel på insamling av ungas erfarenheter
På frågan kring goda exempel som för erfarenhetsinsamling från barn och unga lyfter Botkyrkas barnombudsman fram Botkyrkas medborgarundersökning där svarandeåldern i år har sänkts till 13 år.
Ett annat bra exempel är Botkyrkas ungdomsfullmäktige som är viktig resurs för att fånga in ungas perspektiv i frågor som rör Botkyrkas utveckling. Ungdomsfullmäktige kommer att tillsätta utskott som motsvara kommunens nämndorganisering, för att enklare kunna samverka och komma med inspel inför beslut. Syftet är att systematisera barn och ungas delaktighet på ett enkelt och strukturerat sätt.
– Vi ser mycket positivt på att Botkyrka kommun tar steget att synliggöra Barnkonventionen och oss barn och unga i Botkyrka på detta sätt, säger Grace Kouki, ordförande i Botkyrkas ungdomsfullmäktige .
För mer information, kontakta:
Natsnet Kiflemariam, barnombudsman, Botkyrka kommun
Tele: 0702758694
E-post: natsnet.kiflemariam@botkyrka.se
Barnkonventionens grundprinciper
Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa.
Artikel 6: Varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt.
Artikel 12: Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska man ta hänsyn till barnets ålder och mognad.
Kom ihåg att detta är ett utvecklingsarbete vi gör gemensamt, hör av dig om du eller din verksamhet har funderingar eller önskar få en utbildning.
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.