Nyhet
Botkyrkas unga tar plats i historisk medborgarundersökning
13 mars 2025
Kommun och politik
I Botkyrka har ungdomar för första gången fått chansen att svara på vår medborgarundersökning. Det är också första gången unga syns på samma sätt som vuxna i en sådan omfattning, som likvärdiga medborgare.

Elever vid Tumba gymnasium.
Vartannat år genomför Botkyrka kommun en medborgarundersökning för att ge medborgare chansen att uttrycka sina åsikter och delta i kommunens utvecklingsarbete. Svaren blir sedan underlag till kommunens strategiska arbete.
Nytt för i år är att åldersgränsen sänktes till 13 år för att bättre fånga upp ungas röster. Strukturen för undersökningen är likadan som tidigare år, men en del av frågorna har anpassats för de yngre respondenterna.
– Vi har många bra och effektiva aktiviteter, men vi behöver ännu bättre underlag på om det vi gör leder till god effekt för våra yngre medborgare. Därför är det så bra att vi nu öppnar upp vår egen medborgarundersökning för en bredare målgrupp som säkerställer att vi blir mer träffsäkra, säger Natsnet Kiflemariam, barnombudsman och fortsätter:
– Underlagen har bland annat använts till våra framtagande av barnkonsekvensanalyser av våra nämnders mål- och internbudgetar. Underlagen kommer även att användas inför övriga barnkonsekvensanalyser i kommunens verksamheter. Vårt arbete ska spegla och utgå från våra medborgares behov, inte minst våra yngre.
Resultat
Årets undersökning visar att förtroendet för den kommunala organisationen och den politiska ledningen har minskat något jämfört med tidigare mätningar. Enligt resultatet från SCB:s medborgarundersökning ligger vi något lägre än andra kommuner när det gäller betyg för både politiker och kommunal tjänsteorganisation.
Generellt är invånarna nöjda med den kommunala servicen, särskilt när det gäller natur, bibliotek, gångvägar och lekplatser. Däremot är det områden som äldreomsorg, omsorg och stöd till personer med funktionsnedsättningar där missnöjet är störst.
Positiva trender ses inom vuxenutbildning, grundskola och socialtjänst, medan nöjdheten har minskat inom omsorg och stöd till personer med funktionsnedsättningar samt äldreomsorg.
För unga (13-17 år) är nöjdheten med gymnasieskolan hög, medan unga vuxna (18-30 år) är mest nöjda med gång- och cykelvägarna.
En av sju personer uppger att de har upplevt diskriminering under det senaste året, vilket är en nivå som har varit stabil i alla mätningar. Diskriminering på grund av etnicitet, kön, ålder, språk och religion är de vanligaste orsakerna. Barn och unga (13-17 år) upplever diskriminering i högre grad än andra åldersgrupper, och Fittja och Alby är de områden där flest invånare uppger att de utsatts för diskriminering.
De unga i Botkyrka (13-17 år) upplever i högre grad än övriga åldersgrupper att de kan påverka kommunala frågor som är viktiga för dem. De områden som flest invånare vill påverka handlar om infrastruktur, kollektivtrafik och fler aktiviteter för barn och unga på fritiden.
Trivseln i kommunen har ökat, och sannolikheten att invånare skulle rekommendera en vän att flytta till sitt bostadsområde är högre än tidigare, särskilt i Tullinge och Vårsta-Grödinge. Tryggheten i bostadsområden har också förbättrats, med högre trygghet i Tullinge och Vårsta-Grödinge och lägre i Fittja och Alby. Generellt sett upplever äldre (65+) och unga (13-17 år) högre trivsel än andra åldersgrupper.
En ny fråga i årets undersökning handlade om flyttplaner. En av tre invånare funderar på att flytta under det närmaste året. Unga (13-17 år) funderar i större utsträckning på att flytta, medan äldre (65+) oftare vill flytta till en mindre bostad eller närmare sina familjer. Fittja och Alby är de områden där flest invånare överväger att flytta, ofta på grund av otrygghet.
Läs medborgarundersökningen
Om medborgarundersökningen
Sedan 2009 har Botkyrka kommun, i tillägg till SCB:s nationella medborgarundersökning, genomfört en egen undersökning anpassad efter vår unika demografi. Undersökningen översätts till fem olika språk. I årets undersökning blev 8 500 slumpmässigt utvalda botkyrkabor tillfrågade att delta i medborgarundersöknigen. Av dessa var det 2 200 (26%) som valde att göra sin röst hörd och ge sin syn på hur det är att leva och bo i Botkyrka, den service den kommunala organisationen tillhandahåller.
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.