Kontakt

Öppna desktopmenyn

Nyhet

Biologiska mångfaldens dag

22 maj 2025

Boende och närmiljö

Den 22 maj är det internationella biologiska mångfaldens dag, en dag som finns till för att vi ska komma ihåg hur viktig naturen är, och allt som lever i den!

Ett bi sitter på en maskros

Den 22 maj uppmärksammas biologisk månfald i hela världen.

Biologisk mångfald betyder att det finns många olika sorters växter, djur och naturmiljöer. Det handlar om allt från gullvivor och tallar till älgar och små insekter. Alla behövs – och hänger ihop som bitar i ett pussel.

– När det finns många olika arter i naturen, fungerar allt bättre, blommorna blir pollinerade, luften blir renare, marken mår bra och vi människor får ett fint klimat att leva i. Men tyvärr försvinner många arter i snabb takt, bland annat för att natur förstörs eller för att skräp och kemikalier sprids, säger kommunbiolog Julia Stigenberg

Biologisk månfald i Botkyrka

Visste du att det finns 423 dokumenterade rödlistade arter i kommunen? Men vi kan hjälpas åt att skydda dem. Genom att till exempel ta bort invasiva växter, det vill säga växter som tar över och tränger undan våra egna arter, så kan vi göra stor skillnad. Två växter vi försöker bli av med är jättebalsamin och jätteloka.

Kommunbiologen Julia Stigenberg tipsar om att du enkelt kan rapportera sådana växter direkt från mobilen. Där kan du lätt kan skicka in bilder och ange plats direkt till kommunen. Då kan vi agera snabbare och rädda fler arter!

Lila blommor med gröna blad

Jättebalsamin

Vita blommor i klase, stora gröna blad.

Jätteloka

Biologiska månfaldens dag 22 maj

FN har utsett den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Detta för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.

Flera kvinnor står och samtalar runt ett bord.

Besökare i Hågelbyparken samtalar om biologisk mångfald med kommunbiolog Julia Stigenberg.

Artportalen

I artportalen kan du läsa mer om rödlistade arter.