Nyhet
Elever i fransk-svenskt klimatengagemang i Fittja
04 juni 2025
Skola och förskola
Med anledning av det EU finansierade projektet “Sustainability for the young in Europe” besöker Charlotte Lagerkvist, tf kommundirektör i Botkyrka, Fittjaskolan för att möta både franska och svenska elever. Hon talade om vikten av demokrati, utbyte och klimatfrågan. Besöket är en del av Erasmus+ och innebär att elever och skolpersonal kan mötas både digitalt och fysiskt och samarbeta mellan de olika EU-länderna.

Charlotte Lagerkvist tf kommundirektör i Botkyrka besökte Fittjaskolan och mötte svenska och franska elever som har ett utbyte med fokus på klimat och demokrati.
I sitt möte med eleverna tryckte Charlotte Lagerkvist på vikten av samarbete, demokrati, klimatfrågan och att påverka och vara delaktig i de beslut som tas framåt.
– Jag förväntar mig att ni som vuxna inte bara röstar, även om det är viktigt, utan att ni också blir politiker, beslutfattare och vetenskapsmän för det kommer att behövas, säger Charlotte Lagerkvist.
Eleverna från Fittjaskolan i årskurs 8 och 9 har fått ett större bidrag inom ramen för Erasmus+ för att inom de naturvetenskapliga ämnena höja medvetenheten om klimatet. Intresset hos eleverna för att ansöka till att vara med på resan var stort. 58 elever skrev sina ansökningar på svenska och engelska. 15 elever från Fittjaskolan och 15 elever från den franska skolan i Albertville blev antagna till att delta i projektet.
Fittjaelever på besök i franska alperna
Under läsåret har eleverna träffats digitalt och lärare från de båda skolorna har haft kontakt för att planera för undervisning och aktiviteter. Det har handlat om att utföra laborationer på olika teman kring hållbarhet men också att lära känna varandra och varandras kulturer. Fler elever har kunnat vara delaktiga i projektet även om endast 15 elever från varje skola fått möjlighet till en s.k. mobilitet. En resa för att besöka varandra och att på plats uppleva en annan kultur men i det här fallet också möta olika utmaningar med anledning av klimatförändringarna.

La Mer de Glace är den största glaciären i Frankrike, 7 km lång och 200 m djup och är en av de största attraktionerna i Chamonixdalen.
En grupp med 15 elever från Fittjaskolan besökte därför i maj en fransk högstadieskola i franska alperna. Under resan fick eleverna besöka en glaciär i Chamonix och undersöka klimatets påverkan på naturen. Elever från Fittjaskolan klättrade 300 höjdmeter upp för att uppleva en snabbt smältande glaciär och få förståelse för effekten inte bara på klimatet utan även på samhället.
– Det var en otrolig känsla att få resa till Frankrike och vara uppe på en glaciär. Det känns overkligt att klimatförändringarna sker så fort och att glaciärer kanske inte finns om ett antal år, säger Suden Akcay, elev i årskurs 9.
De besökte en stålindustri och fick lära sig om hur man kan arbeta mer hållbart i den tunga industrin med återvinning och förnybar energi.
– Jag vill utbilda mig till ingenjör och arbeta med samhällsbyggnad och då är ju alla material och komponenter som vi återvinner och arbetar med viktiga. Resan fick mig att förstå och tänka efter, säger Mattias Hanna, i årskurs 8.

Suden Akcay och Mattias Hanna har fått ut mycket av utbytet och reflekterar över klimatförändringarna.
Biträdande rektor Åsa Wännström berättar:
– Vi har en stark uppbackning från elevernas föräldrar här i Fittja som med stort engagemang följer hur projektet utvecklar sig. Vi ser redan nu hur elevernas engagemang i att bidra till en hållbar utveckling ökat och även hur drömmar tagit form. Hur kan man bidra till att skapa ett hållbart samhälle, vilka olika utbildningar kan jag välja i framtiden, vilka yrken?
Ska öka elevernas kunskap om EU
De franska eleverna med tre lärare har varit på plats i Fittja och de har varit ute med Botkyrka kommuns eget mobila NO- laboratorium och ute på Grinda i Stockholms skärgård. De har testat vattenkvalitet och undersökt den biologiska mångfalden i Albysjön och skärgården.
Eleverna besöker också under sitt besök Kulturhuset som hyser en EU-utställning. Syftet med det besöket är att öka ungdomarnas kunskap om EU och vikten av att bevara demokrati och värdegrund i Europa. För att kunna möta klimatförändringar och de utmaningar det innebär behöver våra unga i Europa mötas och enas kring de Globala målen. Demokrati är i sig en förutsättning för att vi tillsammans över landsgränserna ska kunna samla kraft och kompetens och skapa ett samhälle som håller hela vägen.
– Vi hoppas att eleverna och lärarna får en ökad motivation och att vi stärker det språkliga. Vi tror starkt på att detta kommer att höja elevernas resultat i samtliga ämnen och även höja kompetensen kring naturvetenskap, demokrati och värdegrundsfrågor, säger biträdande rektor Åsa Wännström.

Om Eramus+
Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram för ungdomar inom EU för skola. Det innebär att elever och skolpersonal kan mötas och samarbeta mellan de olika EU-länderna, möten sker både digitalt och fysiskt
Om Fittjas skolor
I Fittja finns idag två grundskolor. Tallidsskolan fsk-åk 3 samt Fittjaskolan åk 4-åk 9. På båda skolorna finns anpassad grundskola samt kommunövergripande undervisningsgrupper. De nyanlända eleverna på lågstadiet är integrerade i klass med stöd från en resurspedagog medan nyanlända elever på mellan- och högstadiet går i s.k. förberedelseklasser.
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.