Störningsinformation:
Totalt eldningsförbud i Stockholms län
Dölj meddelande

Din kontakt med socialtjänsten

(soc, soss, socialen)

Vi på socialtjänsten, som också kallas soc, arbetar för att barn och unga ska få en så trygg uppväxt som möjligt. Vi svarar på frågor och ger stöd och hjälp till hela familjen.

Du kan kontakta oss utan att berätta vem du är

Om du är orolig för hur det är hemma, eller går runt med en klump i magen, så det bra om du pratar med någon vuxen som du har förtroende för. Det kan vara en släkting, någon i skolan eller Elevhälsan. Och du kan alltid ringa oss på soc!

Vi svarar på frågor även om du inte säger vem du är. Men om du vill vara anonym så tänk på att inte säga ditt namn.

Vad som händer när du kontaktar soc

Först och främst så lyssnar vi på vad du vill berätta och kanske ställer frågor. Tillsammans pratar vi om vad du behöver och vad som behöver hända.

Barn och unga har rätt att få hjälp

Soc ger råd och ger olika slags stöd till barn, unga och familjer inom många olika områden. Vi svara på frågor om relationer, sex, alkohol, droger, ätstörningar, bråk och våld, familjeproblem och mycket, mycket mer. Om ett barn riskerar att skadas eller fara illa har socialtjänsten ansvar att ingripa.

​Socialtjänsten har tystnadsplikt

Tystnadsplikt innebär att vi inte får berätta det du säger till oss hur som helst. Om du inte är myndig så har dina föräldrar ansvar för dig och därför rätt att få reda på om du inte har det bra. Men om soc måste berätta för dina föräldrar eller inte, beror också det på vad det handlar om och hur gammal du är.

Innan vi talar med dina föräldrar så pratar vi med dig om vad vi ska säga, när vi ska säga det och om du vill vara med eller inte. Om det innebär en risk för dig att vi pratar med dina föräldrar så ser vi till behov först.

Mer frågor om socialtjänsten? Om du är osäker på vart du ska vända dig, kan du alltid börja med att kontakta ungdomsmottagningen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 september 2017
Omsorg & socialt stöd