Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län / Fire Ban in Stockholm County
Dölj meddelande

Om du har det jobbigt

Om du har det jobbigt i skolan eller med kompisar, eller om du är orolig för hur det är hemma så är det bra att försöka prata med någon vuxen som du har förtroende för. Du kan kontakta Elevhälsan på din skola eller oss på socialtjänsten (socialen, soc).

Alla som arbetar inom skolan, fritidsgården och socialtjänsten (eller som det också kallas; socialen, soc, soss) ska lyssna, ta dig på allvar och hjälpa dig att få hjälp om du behöver det.

När det känns i magen att det inte är okej

Orsaken till att det känns jobbigt kan vara väldigt olika. Det kan ha hänt något, en nära vän eller familjemedlem som råkat illa ut eller till och med dött och du känner sorg. Du kanske är rädd för någon eller för att något du tycker är otäckt ska hända. Du själv kan må dåligt när någon du lever nära eller tycker om mår dåligt eller så kanske du oroar dig för någon som dricker eller tar droger.

Läs mer om olika orsaker till att man kan må dåligt som ung.

Hur du får kontakt med Soc

Socialtjänsten finns på flera ställen i Botkyrka. Ungdomsmottagningen finns i Hallunda och områdessekreterare som arbetar för socialtjänsten finns på skolor, fritidsgårdar och andra ställen. Du kan också kontakta mottagningen för barn och unga 0-20 år som finns i Hallunda och i Tullinge.

Du behöver inte säga vem du är, vi svarar ändå.

Vilken hjälp kan man få från socialtjänsten?

Det beror på din situation och vad du behöver. Först behöver vi pratas vid. Du kanske vill ringa till oss utan att berätta vem du är. Om och när vi talats vid eller träffas för att prata igenom hur du har det, kommer vi fram till vad du behöver och hur vi ska gå vidare för att du ska få det bättre. Vad vi kommer överens om beror på din situation och vad som är viktigt för dig.

Exempel på stöd och hjälp du kan få genom socialtjänsten:

  • Du kan ringa och ställa frågor utan att berätta vem du är
  • Du kan få träffa och prata med en vuxen
  • Du kan få träffa och prata med oss tillsammans med dina föräldrar
  • Dina föräldrar kan få stöd om de behöver
  • Vi har grupper för barn vars föräldrar skilt sig
  • Vi har stöd till dig vars föräldrar eller syskon mår dåligt

Socialtjänstens uppgift är att se till att barn får hjälp och skydd om de behöver det. Läs mer om kontakten med socialtjänsten, om vad som händer, socialtjänstens tystnadsplikt och när dina föräldrar måste bli informerade om att du har det jobbigt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 september 2017
Omsorg & socialt stöd