Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län
Dölj meddelande

När dina föräldrar inte bor tillsammans

Om dina föräldrar bestämmer sig för att inte längre bo tillsammans så förändras mycket för dig. Du kanske känner dig arg och ledsen och har mycket funderingar. Även om dina föräldrar aldrig bott tillsammans kanske du känner igen frustrationen.

Det är mycket som ska bestämmas när föräldrar bor på olika håll och de har gemensamt ansvar för dig som barn. Vårdnaden, var barnet ska bo och hur kontakten med den andre föräldern ska se ut är viktiga frågor för föräldrarna. Det är också viktigt att de lyssnar på dig och hur du känner det.

Föräldrar kan få hjälp att komma överens

Det kan vara svårt att komma överens om viktiga frågor rörande barn. Därför finns det möjlighet för föräldrar att söka hjälp för att komma överens om vårdnaden, var du ska bo och hur kontakten med den andre föräldern ska se ut. Du kan läsa mer om det under fliken ”Familj och föräldrar”.

Behöver du också någon att prata med?

När det ska fattas beslut som berör dig så är det viktigt att du får säga din mening. Om du och dina föräldrar har samtal med socialtjänsten och familjerätten ska de lyssna till dig. Det kanske inte blir som du vill men du har alltid rätt, att få förklarat för dig varför det blev på ett annat sätt.

Familjerätten har gruppverksamhet för dig som tycker det vore skönt att prata med andra barn som har föräldrar som inte bor ihop. Läs under fliken; För dig mellan 7-12 år och har föräldrar som inte bor tillsammans.

Kontakt
Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2018
Omsorg & socialt stöd