Störningsinformation:
Vattenavstängning vid Lindhovsvägen
Dölj meddelande

Det här kan du göra själv

Nedan finns några grundläggande saker du kan ta itu med för att få ordning på din ekonomi. Om du vill göra en budget kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl och lägga in dina egna uppgifter.

  1. Om du vill göra en budget kan du använda Konsumentverkets budgetkalkyl och lägga in dina egna uppgifter. Du kan sedan jämföra med Konsumentverkets beräknade kostnader. Konsumentverket gör varje år en beräkning av vad som är rimliga kostnader för hushåll av olika storlek.
  2. Betala löpande räkningar som hyra, el, telefon, TV-licens, och hemförsäkring. Betala alltid hyran och elen först.
  3. Försök betala dina räkningar månadsvis till exempel CSN, TV-avgift, elräkning, försäkring.
  4. Kontakta alltid den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Kanske kan ni enas om att dela upp betalningen på några eller flera månader. Om du vill ha information om aktuella skulder för att få överblick om din ekonomi eller om du vill ansöka om skuldsanering kan du skicka en förfrågan om dina skulder. Använd gärna mallen du hittar i spalten till höger.
  5. Om din skuld går vidare till en inkassobyrå innebär det för dig kostnader för avgifter och en dröjsmålsränta. Om skulden hamnar hos Kronofogden kommer du att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning innebär att du till exempel inte kan teckna abonnemang och inte kan få hyreskontrakt.
  6. Utnyttja inte mer av de krediter du redan har. Klipp sönder dina kontokort och skicka tillbaka dem till respektive fordringsägare.
  7. Försök att komma överens om en ny avbetalningsplan efter din betalningsförmåga. Ditt betalningsutrymme är den summa pengar som eventuellt blir över när man dragit av nödvändiga utgifter från inkomsterna till exempel hyra, el, telefon, TV-licens, matkostnader, SL-kort.

I spalten nedan finns mallar du kan ha användning för:

Mall vid förfrågan om aktuell skuld

Om du vill ha information om aktuella skulder för att få överblick om din ekonomi eller om du vill ansöka om skuldsanering.

Mall för att upphäva automatisk överföring

Om du har automatisk överföring och kronofogden börjar utmäta från din lön kan du begära att den automatiska överföringen upphör. I annat fall riskerar du att inte klara av dina löpande räkningar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 januari 2018
Omsorg & socialt stöd