Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län
Dölj meddelande

Det här kan du göra själv

Nedan finns några grundläggande saker du behöver känna till och göra för att få ordning på din ekonomi.

  • Skapa en budget genom Konsumentverkets budgetkalkyl och lägga in dina egna uppgifter. 
  • Jämför dina kostnader med Konsumentverkets beräknade kostnader. Varje år beräknar Konsumentverket vad som är rimliga kostnader för hushåll av olika storlek.
  • Betala löpande räkningar som hyra, el, telefon, TV-licens, och hemförsäkring. Betala alltid hyran och elen först.
  • Betala dina räkningar månadsvis, till exempel CSN, TV-avgift, elräkning, försäkring.
  • Kontakta alltid dem du är skyldig pengar om du inte kan betala. Kanske kan ni enas om att dela upp betalningen på några eller flera månader.
  • Om din skuld går vidare till en inkassobyrå innebär det för dig kostnader för avgifter och en dröjsmålsränta. Om skulden hamnar hos Kronofogden kommer du att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning innebär att du till exempel inte kan teckna abonnemang och inte kan få hyreskontrakt.
  • Utnyttja inte mer av de krediter du redan har. Klipp sönder dina kontokort och skicka tillbaka dem till respektive fordringsägare.
  • Försök att komma överens om en ny avbetalningsplan efter din betalningsförmåga. Ditt betalningsutrymme är den summa pengar som eventuellt blir över när man dragit av nödvändiga utgifter från inkomsterna till exempel hyra, el, telefon, TV-licens, matkostnader, SL-kort.

Information om skuldöversikt och automatisk överföring

Om du vill ha information om aktuella skulder för att få överblick om din ekonomi eller om du vill ansöka om skuldsanering, se under relaterade dokument "Att få information om mina skulder".

Om du har automatisk överföring och kronofogden börjar utmäta från din lön. Då riskerar du att inte klara av att betala dina löpande räkningar. Då kan du begära att den automatiska överföringen upphör. Se under relaterade dokument "Att upphäva automatisk överföring".

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 februari 2018
Omsorg & socialt stöd