Störningsinformation:
Eldningsförbud i Stockholms län / Fire Ban in Stockholm County
Dölj meddelande

Maddes berättelse

Madde har haft kontakt med socialpsykiatrin under cirka 3 år. För två år sedan fick hon stöd utifrån IPS-metoden. Idag arbetar hon på en restaurang.

Hur var ditt liv innan du fick kontakt med din arbetsspecialist?

– Livet såg inte alls ljust ut, jag kände att min framtid var väldigt osäker. Jag trodde att jag skulle gå på soc resten av livet - in och ut i olika insatser. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna flytta hemifrån. Man vill ju ha ett eget liv och klara sig själv, förklarar Madde. Madde behövde hitta ett fysiskt rörligt jobb med tydliga arbetsuppgifter i en liten arbetsgrupp och där hon kunde få instruktioner genom att någon visade henne inte genom att läsa.

Stödet kan se olika ut

- Jag jobbar väldigt olika beroende på vem jag ska stötta, berättar arbetsspecialisten inom socialpsykiatrin. Det beror på personens egna önskemål och tidigare erfarenheter. I början pratar vi igenom vad personen vill, och vad vi behöver göra för att nå målet. Senare kan det handla om praktiska saker att jag är med på arbetsplatsen några dagar i början, eller något helt annat. Brukaren styr hur insatsen och samarbetet ska se ut berättar arbetsspecialisten.

Hur är ditt liv idag Madde?

– Mitt liv är extremt mycket bättre! Jag har en betydelse. Om jag inte kommer till jobbet blir det problem för de andra, och det vill man ju inte. Min oro och stress är borta. Jag får lön varje månad och jag har kunnat flytta hemifrån till egen lägenhet!, säger Madde.

Vad har varit speciellt bra i kontakten med arbetsspecialisten?

– Jag har haft mycket att säga till om vad gäller arbetsplatsen och arbetet. Jag har också själv bestämt hur mycket stöd jag behöver. I början följde hon med mig till jobbet, för det behövde jag då. Sedan kunde vi glesa ut det och nu har vi kontakt ungefär var tredje månad. Men det är jag som bestämmer!, säger Madde.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 november 2017
Omsorg & socialt stöd