Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Trygghetslarm

Trygghetslarm kan du få om har lätt att ramla, är mycket orolig eller på annat sätt snabbt behöver hjälp av hemtjänsten om det skulle hända dig något. Larmet kan du använda dygnet runt i akuta situationer.

Så fungerar ett trygghetslarm

Ett trygghetslarm bär du runt halsen eller på armen som en armbandsklocka. När du trycker på larmets knapp går en signal direkt till en larmcentral. Larmcentralen svarar på ditt larm genom en trygghetstelefon med högtalare som är installerad hos dig. Om du behöver hjälp eller om larmcentralen inte får kontakt med dig, meddelar larmcentralen hemtjänsten. Ambitionen är att hemtjänsten ska vara hos dig inom 30 minuter.

Viktigt att tänka på
Trygghetslarmet fungerar bara inomhus, eftersom larmknappen som du har på dig behöver ha kontakt med trygghetstelefonen i din bostad. Trygghetslarmet går inte till SOS alarm utan till en annan larmcentral. Om det är en akut nödsituation ska du om möjligt ringa 112.

Så ansöker du

Trygghetslarm ansöker du om hos en biståndshandläggare.

Ansök med e-tjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ansök med blankettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälp att ansöka
Telefon 08-530 610 00
Besök kommunens medborgarkontor

Läs mer om ansökan

Avgift för trygghetslarm

Trygghetslarmet hyr du av kommunen för 175 kronor per månad.

Läs mer om avgifter

Nycklar och försäkring

För att få ett trygghetslarm behöver du lämna nycklar till hemtjänsten. Om du bor i flerfamiljshus behöver du även lämna in brickor/nycklar till porten. Nycklarna förvaras i ett säkert nyckelskåp och används bara för att komma in till dig om du skulle larma.

En del försäkringsbolag kräver att du kompletterar din hemförsäkring om andra har nycklar till din bostad. Kontakta ditt försäkringsbolag i samband med att du lämnar dina nycklar.

Om du har frågor

Frågor om ansökan
Kontakta biståndshandläggare på telefon 08-530 610 00.

Frågor om installation/hur larmet fungerar
Kontakta hemtjänstens larmgrupp
Telefon: 08-530 630 50

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 januari 2020
Omsorg & stöd