Stäng meddelande

Hjälp efter utredning

Vi på socialtjänsten träffar dig när det har hänt något som du kan må dåligt av eller om någon är orolig för dig. Ibland behöver vi träffas flera gånger, och då kallas det för att vi gör en utredning. Att göra en utredning innebär att vi tillsammans med dig och din familj kommer fram till om det är något ni kan behöva hjälp med.

Utredning

Under en utredning har du egna socialsekreterare som jobbar för att du ska få det så bra som möjligt. Vi talar med dig och ofta även dina föräldrar om hur du mår och hur det är hemma, i skolan och på fritiden. Vi vill veta om det finns något som du tänker skulle kunna bli bättre och om du vill förändra något för att allt ska bli så bra som möjligt. Vår högsta önskan är att du ska få det bättre hemma och att det som är jobbigt, tufft och läskigt ska försvinna.

Om du vill, kan vi även tala med andra personer som är viktiga för dig. Det kan till exempel vara din fritidsledare, granne eller lärare.

Sekretess: vi får inte berätta för någon annan

Det du berättar för oss får vi inte berätta för någon annan, eftersom vi har sekretess. Det innebär att lagen säger att vi inte får föra saker vidare. De enda som får veta vad du har sagt till oss är dina vårdnadshavare. En vårdnadshavare är ofta samma sak som föräldrar. Är du osäker, är det bara att fråga oss, så berättar vi för dig. Ibland får vi inte ens berätta för dina föräldrar, om du verkligen inte vill att de ska veta.

Vilken hjälp kan du få?

En utredning handlar inte om att någon har gjort fel. Tvärtom handlar det om att hitta rätt hjälp för dig, om du behöver det. Vi kanske kommer fram till att allt har blivit bättre under utredningen och att ni inte vill ha eller behöver någon hjälp. Då avslutar vi utredningen och ni behöver inte träffa oss mer.

Under utredningen kan vi tillsammans med dig och din familj komma fram till att ni behöver hjälp. Då bestämmer vi tillsammans med dig vilken hjälp som passar bäst. Det kan vara hjälp som alla kan få utan att en utredning behöver göras, men det kan också vara hjälp som vi bara kan erbjuda efter en utredning, till exempel:

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 januari 2020
Omsorg & stöd