Störningsinformation:
Fortsatt hög vattenförbrukning
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Om dina föräldrar inte bor tillsammans: träffar för barn och unga

Illustration, teckning i färg. Röd stuga i trä med två träd på vardera sidan och en svart zickzackad linje som går mitt i bilden. Texten Skilda världar.

Bilden visas med tillstånd av BRIS. Skilda världar bygger på en metod som BRIS utarbetat.

Om dina föräldrar bestämmer sig för att inte längre bo tillsammans förändras mycket för dig. Du kanske känner dig arg och ledsen och har mycket funderingar. Även om dina föräldrar aldrig har bott tillsammans kanske du känner igen frustrationen.

Det är mycket som ska bestämmas när föräldrar bor på olika håll och har ett gemensamt ansvar för dig som barn. Vårdnaden, var du ska bo och hur kontakten med den andra föräldern ska se ut är viktiga frågor för föräldrarna. Det är också viktigt att föräldrarna lyssnar på dig och hur du känner det.

Föräldrar kan få hjälp att komma överens

Det kan vara svårt att komma överens om viktiga frågor rörande barn. Därför finns det möjlighet för föräldrar att söka hjälp för att komma överens om vårdnaden, var du ska bo och hur kontakten med den andre föräldern ska se ut. Du kan läsa mer om det under fliken ”Familj och föräldrar”.

Behöver du också någon att prata med?

När det ska fattas beslut som berör dig så är det viktigt att du får säga din mening. Om du och dina föräldrar har samtal med socialtjänsten och familjerätten ska de lyssna på dig. Det kanske inte blir som du vill, men du har alltid rätt att få förklarat för dig varför det blev på ett annat sätt.

Familjerätten har gruppverksamhet för dig som tycker det vore skönt att prata med andra barn som har föräldrar som inte bor ihop.

Gruppträffar för barn med separerade föräldrar, Skilda världar

Att dina föräldrar flyttar isär kan vara en stor omställning för dig. Det kan kännas bra att få tala med andra barn som varit med om samma sak.

Du kan få träffa andra barn som vet hur det är i våra grupper "Skilda världar". Grupperna är för barn med föräldrar som bor på olika håll eller som håller på att separera. Personal från familjerätten på socialtjänsten håller i grupperna.

Du får träffa andra barn i en liknande situation

I gruppen får du dela med dig av tankar och upplevelser i samband med dina föräldrars separation, till exempel hur det är att ha två hem, hur du klarar förändringar, vad som kan kännas jobbigt men också vad som är positivt med att dina föräldrar inte längre bor tillsammans.

Träffarna ska ge stöd

Träffarna är efter skolan. Vi talar tillsammans om din situation. Meningen med träffarna är att du ska få möjlighet att:

  • träffa andra barn i en liknande situation
  • tala om hur livet ser ut och hur du känner dig
  • må bättre och känna dig trygg
  • tänka på vad just du behöver

Gruppträffarna är för barn från 7 till och med 12 år och som har föräldrar som är separerade eller aldrig har bott tillsammans. Vi träffas i två timmar en gång i veckan, cirka 10 gånger. Vi inleder med ett samtal med barn och föräldrar där ni får mer information om vad träffarna innehåller.

Höstens grupp är inställd. Ny gruppträff startar upp till våren 2021.

Vårdnadshavare behöver ge sitt godkännande till att barnet deltar i Skilda världar.

Välkommen med din ansökan för ditt barn!

Intresseanmälan

E-tjänst för intresseanmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen att ringa oss: 08-530 617 01
Telefontider:
Måndag, onsdag, torsdag klockan 8.30-9.30 och 13-14
Tisdag klockan 13-14
Fredag klockan 8.30-9,30

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 april 2020