Stäng meddelande

Korttidshem för barn och ungdomar

Ett korttidshem är ett ”extrahem” dit barn och ungdomar med funktionsnedsättning kan komma för några dagars vistelse per månad. Här kan man leka, träna olika färdigheter eller komma ut på utflykter och aktiviteter.

Syftet med vistelser på korttidshem är att ditt barn ska få ett tryggt och stimulerande miljöombyte. Men också att du som är förälder ska få mer tid – till exempel för andra syskon i familjen, eller att för att själv koppla av och samla nya krafter.

Det vanliga är att ha korttidsplatsen 3 -10 dygn i månaden. Hur stödet för just ditt barn ska utformas under vistelsen, bestämmer du i nära samråd med personalen på korttidshemmet.

Vem kan få plats på ett korttidshem?

Korttidshemmen tar emot barn, och unga vuxna med funktionsnedsättning som bor hemma hos sina föräldrar/vårdnadshavare.

Vad kostar en vistelse på korttidshem?

Plats och omsorg på korttidshem kostar ingenting. Du betalar endast för det som inte är personligt stöd – till exempel mat under vistelsen och fickpengar vid utflykter.

Så ansöker du

För att ansöka om en plats på korttidshem fyller du i och skickar in blanketten "Begäran om särskilda insatser enligt LSS" (kryssa i rutan "korttidsvistelse"). Du kan använda vår e-tjänst eller ladda ner och skriva ut pappersblanketten längst upp till höger. Du kan också beställa blanketten och få hjälp att ansöka genom medborgarcenter på telefon 08-530 610 00.

För barn och ungdomar som behöver mer stöd än kortare vistelser på korttidshem kan ge, finns möjlighet att ansöka om familjehem eller att få ett permanent boende på ett barn- och ungdomsboende.

Om du vill veta mer

Om du vill veta mer om korttidshem eller barn- och ungdomsboende ringer du till medborgarcenter på telefon 08-530 610 00.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 september 2019
Omsorg & stöd