Stäng meddelande

Korttidsvistelse

Korttidsvistelse innebär att barn, ungdom eller vuxna med funktionsnedsättning får möjlighet till avkoppling och miljöombyte samtidigt som det ger anhöriga möjlighet till avlastning.

Du eller ditt barn kan få korttidsvistelse antingen i form av korttidshem, korttidsfamilj eller som lägervistelse. För att få korttidsvistelse gör vi alltid en individuell prövning av behoven.

Korttidsvistelsen riktar sig till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Korttidshem

Ett korttidshem är ett ”extrahem” dit barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning kan komma för några dagars vistelse per månad. Här kan man leka, träna olika färdigheter eller komma ut på utflykter och aktiviteter. Vanligtvis är det en regelbunden återkommande vistelse som sker några dagar per månad. Hur stödet utformas under vistelsen bestämmer du i nära samråd med personalen på korttidshemmet.

För barn och ungdomar som behöver mer stöd än kortare vistelser på korttidshem kan ge, finns möjlighet att få komma till ett familjehem eller att få ett permanent boende på ett barn- eller och ungdomsboende.

Korttidsfamilj

Korttidsfamiljen tar emot ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning i sitt hem, oftast en till två helger per månad beroende på ditt barns behov. Korttidsfamiljen ger ditt barn möjlighet till rekreation och miljöombyte samtidigt som du som förälder eller annan vårdnadshavare får avlastning.

Lägervistelse

Under lägervistelsen får ditt barn möjlighet att umgås med andra barn samtidigt som de får pröva på olika spännande aktiviteter, till exempel motorläger, bad- och vattenläger eller kompisläger.

Vad kostar korttidsvistelsen

Plats och omsorg under korttidsvistelse kostar ingenting. Du betalar endast för det som inte är personligt stöd – till exempel mat, aktiviteter och fickpengar vid utflykter.

Så ansöker du

För att ansöka om en plats på korttidshem fyller du i och skickar in blanketten "Begäran om särskilda insatser enligt LSS" (kryssa i rutan "korttidsvistelse"). Du kan använda vår e-tjänst eller ladda ner och skriva ut pappersblanketten längst upp till höger. Du kan också beställa blanketten och få hjälp att ansöka genom medborgarcenter på telefon 08-530 610 00.

Om du vill veta mer

Om du vill veta mer ringer du till medborgarcenter på telefon 08-530 610 00.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2019
Omsorg & stöd