Stäng meddelande

Ny i Sverige

Välkommen till Botkyrka! I Botkyrka bor cirka 92 000 personer och antalet ökar stadigt. Fortsätter det i samma takt kommer vi att vara 100 000 invånare år 2024. Många har sina rötter i andra länder. 58 procent är födda i ett annat land eller har föräldrar som är födda utomlands. Det talas ungefär 100 olika språk inom kommunen.

Tips: behöver du översätta, använd Google Translate högst upp i menyraden under "Languages".

Tips: det finns korta och enkla texter under "Lättläst" högst upp i menyraden.

Medborgarcenter

Botkyrka kommun har ett medborgarcenter som är en gemensam ingång till kommunen. Hit vänder du dig med alla ärenden och frågor som har med kommunen att göra.

Vanliga frågor och svar

Vad är PUT?

En utländsk medborgare som har beviljats ett permanent uppehållstillstånd har tillstånd att bo och arbeta i Sverige under obegränsad tid. Tillståndet gäller så länge utlänningen är bosatt i Sverige.

Vad är TUT?

Ett uppehållstillstånd som bara gäller för en viss tid. Jämför med Permanent uppehållstillstånd. 

Finns det utbildning i svenska för invandrare?

När du läser utbildningen svenska för invandrare, SFI, får du en grundläggande utbildning i svenska språket, för dig som inte har svenska som modersmål. Du kan läsa SFI från och med den 1 juli det år du fyller 16 år. När du har studerat klart SFI ska du ha utvecklat din förmåga att skriva, läsa, lyssna och förstå svenska. Ett av de viktigaste målen är att du kan använda svenska språket för att på det mest effektiva sätter få fram ditt budskap i olika situationer. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Finns det någonstans jag kan öva min svenska utanför SFI?

I Botkyrka finns en mängd olika alternativ för dig som vill lära dig svenska ihop med andra. På dessa så kallade språkcaféer läser och skriver grupperna tillsammans om olika saker på lätt svenska. Det finns mer information om när och var du kan gå till ett språkcafelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Botkyrka.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vart vänder jag mig för förskola eller skola till mina barn?

Du som har barn under 6 år ska först och främst vända dig till medborgarcenter. Nyanlända barn i åldrarna 6-19 år med bostadsadress eller folkbokföringsadress i Botkyrka kommun, ska vägledas till skola med hjälp av Språkcentrum.

Mångkulturellt centrum

Mångkulturellt centrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, MKC, drivs av den kommunala Stiftelsen Mångkulturellt Centrum, som bildades 1987 av Botkyrka kommun under namnet Stiftelsen Sveriges invandrarinstitut och museum. MKC har stöd från Statens kulturråd, Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun. Syftet med verksamheten är att skapa bred och djup kunskap om hur migration i vid mening påverkar sociala och kulturella villkor samt kommunicera denna kunskap till olika målgrupper.

Verksamhetsidé: "Genom forskning, utbildning och konstnärliga uttryck ger vi mångfalden en mötesplats och röst." Vision: "Alla ser mångfalden som en självklar del av det svenska samhället."  

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 november 2019
Omsorg & stöd