Störningsinformation:
Vattenläcka i Tumba - nu åtgärdad
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Modulbostäder i Botkyrka

Bosättningslagen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterinnebär att alla kommuner i Sverige ska erbjuda bostäder till nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Under 2018 ska Botkyrka kommun ta emot 92 nyanlända på anvisning.

Regeringen beslutar hur många personer varje län ska ta emot och länsstyrelsen bryter ner siffran till respektive kommun. 2018 ska Botkyrka ta emot 92 nyanlända på anvisning, 2017 var det 138 personer.

Tillfälliga modulbostäder är en del av lösningen för att snabbt få fram bostäder och kommunen samverkar med Botkyrkabyggen för att hitta fler gemensamma lösningar. Modulbostäderna består av små lägenheter som lämpar sig bäst för enpersonshushåll​​. När det finns lediga rum i modulbostäderna kommer dessa även att erbjudas till före detta ensamkommande barn som har beviljats uppehållstillstånd. Barnfamiljer erbjuds istället lägenheter i Botkyrkabyggens bestånd.

Modulbostäder i Tumba

Botkyrka kommun har nu senast låtit bygga modulbostäder för 58 nyanlända personer på Tunagårdens tomt i Tumba. Botkyrkabyggen har ansvarat för och hanterat hela byggprocessen. Bostäderna har byggts i fabrik och har installerats på den anvisade marken med tillfälligt bygglov. Inflyttning i modulbostäderna kommer att ske efter hand under 2018. Lägenheterna är cirka 30 kvadratmeter med eget kök. Läs mer på Botkyrkabyggens webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster via länken i slutet av sidan.

Modulbostäder i Tullinge

I september 2016 var det inflyttning för de första personerna i tillfälliga bostäder i moduler i Brantbrink, Tullinge. Husen har gemensamma ytor för umgänge och en gemensam tvättstuga. Totalt bor cirka 40 personer här.

Etablering av nyanlända

Alla anvisade nyanlända har en handläggare på socialförvaltningen och på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ansvarar för etableringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster de första två åren.

Socialtjänstens ansvar är i första hand att förmedla bostäder och se till att hyresgästerna uppfyller sina åtaganden. I andra hand är uppdraget att vara coach och lots till exempel i kontakter med andra myndigheter som Skatteverket, Arbetsförmedlingen eller andra kommunala verksamheter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 november 2019
Omsorg & stöd