Störningsinformation:
Problem med vattenförsörjning i Tullingeberg
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Dina ord förebygger våld!

– Ibland när jag hämtar brorsan i skolan är det bråk. Småkillar som använder homofoba uttryck och så. Jag har inte orkat lägga mig i, men jag har sagt till brorsan att det är fel. Hur gör du?

Det finns många sätt för oss vuxna att förebygga våld. Tillsammans kan vi skapa trygghet för våra barn och unga. 

När vi talar om våld tänker vi ofta på det fysiska och synliga våldet, som ett slag eller en spark. Våld kan också vara att att någon säger något dumt eller skämtar om en på ett sätt som inte är okej. Det kallas psykiskt våld. Psykiskt våld gör också ont, men på insidan. Det läker inte som ett blåmärke gör. Hur vi pratar till och om andra, påverkar hur vi mår.

I kommunens våldsförebyggande arbete lär sig barn och unga hur de på olika sätt kan vara aktiva åskådare. Att vara aktiv åskådare betyder att du agerar när du ser något som du inte tycker är okej.

Att våga vara en aktiv åskådare är inte alltid lätt. Det kan kännas läskigt att säga till andra, när vi tycker att de beter sig på ett sätt som vi inte gillar. Det är samtidigt så vi kan göra skillnad genom att säga till när något inte är okej.

Vi behöver alla hjälpas åt. Dina ord kan förebygga våld.

Om den här sidan

Den här sidan är en del av kommunens arbete i att förebygga våld. För Botkyrka kommun är det viktigt att medborgarna har inflytande och är delaktiga. Därför är budskapen på den här sidan skapade tillsammans med barn och vuxna som bor i Botkyrka. Kommunen frågade vad de tycker är viktigt att vuxna tänker på om de vill förebygga våld och skapa en förändring i samhället. Hur gör du?

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 november 2018
Omsorg & stöd