Störningsinformation:
Eldningsförbud från torsdag 13 augusti kl. 12.
Dölj meddelande
Stäng meddelande

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller syskon i ditt hem under en eller två helger per månad. Du och din familj blir ett extra stöd för barnet och på så sätt även indirekt för barnets föräldrar. Målet är att barnet ska känna sig tryggt och uppleva att det ingår i ett sammanhang. Det kan handla om vanliga saker som att få hjälp med fritidsaktiviteter och läxor eller att bryta isolering och skapa nya relationer.

Att få möjlighet att hjälpa ett barn ger mycket glädje. Det kontaktfamiljen ger barnet är engagemang och tid. Kontaktfamiljen tar med barnet i sitt vanliga familjeliv. Hen får göra samma saker som familjen brukar göra. Ni kanske gör en utflykt, bakar eller bara är tillsammans och umgås. På så sätt får barnet flera vuxna omkring sig, som bryr sig och som hen kan få förtroende för.

Vilka barn kan få en kontaktfamilj?

Barnen är ofta 3-12 år, ibland äldre. Några barn har få stödjande vuxna i sitt nätverk. Det kan finnas sociala problem i familjen eller psykisk ohälsa hos föräldrarna. En del barn har neuropsykiatriska funktionsvariationer, till exempel ADHD. Innan ett barn får en kontaktfamilj görs en utredning av socialtjänsten.

Vem kan bli kontaktfamilj?

En kontaktfamilj kan se ut på många olika sätt och ha olika bakgrunder. Det viktiga är att du är en trygg vuxen och att ni är en trygg familj. Det kan finnas två vuxna i familjen, eller så är du ensamstående. Framför allt har du erfarenhet av barn och utrymme, ork och tålamod. Det är en styrka att kunna se de små framstegen och att kunna förmedla hopp och glädje. Att vara kontaktfamilj är ett betydelsefullt uppdrag inom socialtjänsten.

Kontaktfamiljer får regelbundet stöd och ekonomisk ersättning.

Välkommen att anmäla ditt intresse!

Om du är intresserad av att bli kontaktfamilj är du välkommen att anmäla ditt intresse på familjehemsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 september 2018