Öppna mobilmenyn

Måltider i skola och förskola

Förskolebarn tar för sig mat

Alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor har en gemensam matsedel för varje termin. Vissa skolor väljer att servera andra maträtter utifrån huvudingrediensen (exempelvis kött, fisk, färs).

Matsedeln speglar Botkyrkas kulturella mångfald och har tagits fram enligt kommunens kostpolicy för att säkerhetsställa att alla barn och elever ska få mat som både är näringsriktig och god.

Till måltiden serveras ekologisk mjölk eller vatten. Vi arbetar för att ytterligare öka andelen ekologiska livsmedel. Om ditt barn av medicinska, etiska eller religiösa skäl behöver specialkost tillgodoses även det. Prata med personalen på förskolan eller skolan.

Kostpolicy

Några riktlinjer vi strävar att efterleva är att:

  • Maten ska tillagas så nära inpå serveringstillfället som möjligt.
  • Vi ska successivt öka andelen ekologiska och rättvisemärkta livsmedel ur såväl miljö- som etiska aspekter.
  • Måltidsmiljön ska präglas av ett bra bemötande och god service så att alla matgäster trivs och tycker det är trevligt att äta.
  • Lunchen i grundskolan ska bestå av två huvudrätter per dag, varav en vegetarisk. Till lunchen i skolan serveras även grönsaksbuffé, bröd, smörgåsfett, lättmjölk alternativt mellanmjölk och vatten.
  • Vi ska undvika söta produkter som kräm, saft, nyponsoppa och chokladdryck. Godis, snacks och läsk ska inte serveras till förskolebarn eller grundskoleelever.

Har du några tips, idéer eller andra synpunkter på hur måltiderna kan bli bättre? Tveka då inte att höra av dig till oss, be om att få prata med kommunens koststrateg.

Senast uppdaterad:

Matsedeln som app

Appen Skolmaten går att ladda ner kostnadsfritt för iPhone eller androidtelefoner. Alla kommunala grundskolor och gymnasieskolor i Botkyrka kommun har valt att ansluta sig.

Du kan också leta upp din skolas matsedel utan att ladda ner appen.

Även många fristående förskolor och skolor är anslutna till Skolmaten. Hittar du inte din förskola och skola i listan, kontakta verksamheten direkt.

Senast uppdaterad: