PRAO för dig som elev eller vårdnadshavare
Se till att verkligen dra nytta av möjligheten att prova på hur det är att arbeta, träffa nya människor, upptäcka saker som du är bra på och lära dig mer om dig själv. Dina arbetskamrater förväntar sig inte att du ska kunna allt från början, så var inte rädd för att fråga om det är något du är osäker på. Genom att vara dig själv, vara nyfiken och öppen, hälsa på och lära känna nya människor du träffar får du ut extra mycket av din praoperiod. Kanske hittar du ditt drömjobb!
Måste jag ha PRAO?
PRAO är en del av undervisningen så alla elever ska ha PRAO enligt Skollagen.
Hur får jag min PRAO-plats?
Skolan ansvarar för att alla elever får en PRAO-plats. Det kan dock vara bra att använda familjens, vänners och bekantas nätverk då det ibland kan vara svårt att hitta en PRAO-plats. Tänk på att det kan vara roligt att du själv ger dig ut för att knyta kontakter och undersöka arbetsmarknaden genom att ringa upp eller besöka olika branscher/yrken i jakten på just din PRAO-plats
Vilka arbetsuppgifter kan jag komma att få?
Du kommer att få utföra de arbetsuppgifter som din handledaren anser att du klarar av. Det kan först vara enklare uppgifter som sedan blir lite svårare. Din PRAO är ju till för att du ska få känna på hur det är att jobba och få en inblick i yrket, men det är som sagt inte säkert att du kan få göra alla uppgifter som förekommer på arbetsplatsen.
Det finns arbetsuppgifter du som elev inte får utföra, till exempel arbete vid olika maskiner eller arbete med farliga kemikalier. Du får inte sköta vissa uppgifter ensam, till exempel att stå ensam i kassan. Om du känner dig minsta osäker inför en uppgift, eller att det inte känns riktigt bra, prata med din handledare eller kontakta skolan.
Vad kommer min PRAO-uppgift som jag ska arbeta med kopplat till skolarbetet att handla om?
Alla elever har en PRAO-uppgift att arbeta med under sin PRAO. Prata med dina lärare om vad din PRAO-uppgift kommer att handla om.
Vilka arbetstider ska jag ha?
Din arbetsdag får vara max 7 timmar. Det är för att det ska vara så likt en riktig arbetsdag som möjligt och för att du ska få ut mycket som möjligt av din PRAO. Du får inte arbeta mellan klockan 20.00-06.00.
Vad gäller för arbetskläder och skyddsutrustning?
Om särskilda arbetskläder eller skyddsutrustning inte behövs använder du egna kläder som passar för din praoplats och det arbete du ska utföra. Om arbetskläder eller skyddsutrustning krävs är det praoplatsens ansvar att ge det till dig.
Vad gör jag om jag blir sjuk eller måste vara ledig?
Om du blir sjuk eller måste vara ledig meddelar du praoplatsen och skolan
Var äter jag mat?
Du har alltid möjlighet att äta på närmaste kommunala skola i Botkyrka om det är ett alternativ utifrån hur långt ifrån skolan din praoplats ligger. Om det är längre än 1 km till närmsta kommunala skola kan du ordna egen mat och få måltidsersättning i efterhand. Måltidsersättningen är 45 kronor per dag.
Om du ska äta i en närliggande skola eller få måltidsersättning måste du först komma överens med din skola om det när ni planerar din PRAO. Ibland bjuder praoplatsen på lunch men det är inte något du kan räkna med.
Det är ditt eller dina vårdnadshavares ansvar att ansöka via skolans blankett efter PRAO-periodens slut hur många luncher du vill ha ersättning för.
Det är skolans ansvar att kontrollera avståndet mellan PRAO-platsen och den närmaste kommunala skolan innan utbetalning av ersättning sker.
Hur tar jag mig till praoplatsen?
Om du inte redan har ett busskort och det är 5 km eller mer till praoplatsen kan du få ut ett busskort av skolan eller så betalar du själv dina resor och ansöker om reseersättning i efterhand. Om avståndet är mindre än 5 km kan du inte få ett busskort eller ansöka om reseersättning för SL-biljetter. Stäm av med din skola vad som gäller för just dig. Du kan max få ersättning för 2 enkelresor med SL per dag.
Hur får jag ersättning för mat och resor?
Vårdnadshavare ansöker via skolans blankett om ersättning för mat och resor. Du kan max få ersättning för 2 enkelresor med SL per dag. Ersättningen för mat är 45 kr per dag.
Det är skolans ansvar att vid behov kontrollera avståndet mellan elevens bostad och PRAO-platsen.
Det är ditt eller dina vårdnadshavares ansvar att anmäla till skolan via blankett efter PRAO-periodens slut hur många resor du vill ha ersättning för.
Det är skolans ansvar att vid behov kontrollera avståndet mellan PRAO-platsen och hemmet innan utbetalning av ersättning sker.
Är jag försäkrad under PRAO?
Du är försäkrad genom skolans försäkring under din PRAO. Om något skulle hända - kontakta skolan
Kan jag ha PRAO under helgen?
Du kan inte ha PRAO under helgen då det inte är skoltid och skolans försäkring gäller inte på helger.
Genom att förbereda dig på sakerna nedan och visa ett positivt och engagerat förhållningssätt kommer du att få en givande och lärorik prao.
- Se till att alla blanketter som måste fyllas i innan PRAO är ifyllda och klara
- Förbered din PRAO-uppgift som du ska arbeta med kopplat till undervisningen i skolan
- Eventuella allergier, mediciner eller annat som kan vara bra för PRAO-platsen att känna till
- Var beredd på att få en rundvandring på arbetsplatsen: toaletter, personalrum, lunchmatsal och plats för kläder med mera
- Rutin för brandutrymning, nödutgångar, återsamlingsplats, brandsläckare
- Plats för första hjälpen
- Risker på arbetsplatsen och rutiner för att undvika skada
- Arbetstider
- Sjukanmälan görs både till handledare och skolan
- Regler för mobiltelefonanvändande
- Service och bemötande till kunder/gäster
- Tystnadsplikt och sekretessgenomgång vid behov
- Handledare fyller i närvaron under PRAO-perioden
- Vid frånvaro, olycka eller andra frågor, kontakta skolan
- Handledaren rapporterar närvaro och skriver ett omdöme efter PRAO-perioden
- Förbered dig under veckan på att du och din handledare kommer att ha ett avslutningssamtal där ni tillsammans pratar om hur det varit under din PRAO
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Vad kan bli bättre på den här sidan? Lämna gärna ett förslag. Du kan göra det anonymt men vill du ha svar behöver du ange din e-postadress.