Öppna mobilmenyn

Gymnasievalet

Du som bor i Botkyrka och är behörig till ett nationellt program kan söka till alla gymnasieskolor i Stockholms län. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever som är bosatta i länet.

Hitta skola och program

På Gymnasieantagningens webbplats hittar du alla gymnasieskolor i Stockholms län och vilka program de ger. Alla elever i länet söker på samma villkor och det spelar ingen roll vilken kommun i länet du bor i.

Du kan också söka till gymnasieskolor i hela landet som har riksintag samt till alla friskolor. Antagningen sker på samma villkor för alla sökande elever oavsett var de bor i landet.

Gymnasieantagningen Stockholm län

För dig som vill studera i Botkyrka finns fyra kommunala och två fristående gymnasieskolor.

Botkyrkas gymnasieskolor

Om du söker till en gymnasieskola i annan kommmun utanför Stockholms län som inte har riksintag, kan du bli antagen i mån av plats. Prata med din om vad som gäller.

Saknar du behörighet?

Om du ännu inte har gymnasiebehörighet kan du läsa in dina grundskolebetyg på ett introduktionsprogram i din hemkommun. Utbildningen är på heltid och du följer en individuell studieplan. Målet är att du ska bli behörig till att kunna söka till ett nationellt program på gymnasiet.

Om du vill veta mer kan du tala med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Logga in och ansök

Logga in på Gymnasieantagningens webbplats och gör dina val. Första gången du loggar in ska du godkänna integritetspolicyn och byta till ett eget lösenord. Du får sedan ett mejl för att bekräfta din inloggning. Logga in igen, och gör din ansökan. För att öka dina möjligheter att få en plats är det viktigt att lägga in flera val. Rangordna dina val så att du först lägger in den utbildning som du helst vill få en plats till.

Logga in på Gymnasieantagningens webbplats

Om du vill kan du ändra din ansökan, från och med mitten av april till mitten av maj.

Antagning

Antagningen avgörs av din behörighet och dina betygspoäng. Om dina betyg räcker till fler av dina alternativ så antas du till den utbildning du har satt som förstahandsval. Du kan bara komma in på en utbildning.

1 juli kommer besked på din ansökan. Har du blivit antagen till en utbildning, ska du tacka ja eller nej. Ett tips är att inte tacka nej, eftersom du då riskerar att bli utan gymnasieplats. Om du vill kan du stå kvar som reserv till högre val i din ansökan. 

Senast uppdaterad: 28 augusti 2020

Sök gymnasieskola direkt

Viktiga datum

April 2020
Du kan se det preliminära antagningsresultatet på Gymnasieantagningen från och med den 15 april.

Den 15 april öppnar Gymnasieantagningen för omval (du kan göra ändringar i din ansökan). Du kan till exempel ändra ordningen på dina val. Prata med din SYV om du är osäker på reglerna.

Maj 2020
Sista dag för omval är den 15 maj.

Juli 2020
Den 1 juli kan du se det slutliga antagningsresultatet på Gymnasientagningen. Läs noga hur du ska svara på beskedet.

Augusti 2020
I augusti påbörjas reservintagningen till lediga platser. Du kan då få erbjudande om plats på ett program du valt men tidigare inte kommit in på.

Ibland händer det att vissa program inte startar på en skola. Om det händer på den utbildning du har kommit in på får du göra ändringsval utöver de tider som vi anger här.