Hitta ditt eget svampställe i Botkyrkas skogar
Bästa ställena att plocka svamp i Botkyrka är i något av alla naturreservat. Det menar Annika Norin, Botkyrkabo, ekolog och utbildad svampkonsulent. I Vinterskogen, Svartkällsskogen och i skogarna runt Lida är det bra marker för kantareller och trattkantareller. När hösten börjar närma sig, kan man ofta hitta frodiga karljohansvampar, gula kantareller, kremlor och lyxiga svarta trumpetsvampar. Så ge dig ut i sommar och njut av allemansrätten och vår vackra natur.
Berätta om ditt bästa svampfynd!
– Mitt allra bästa svampfynd gjorde jag 1997, eller om det var 1998, då jag var i vid Stora och Lilla Skogssjön som ligger i Pålamalm i Grödinge. Jag hittade en enormt stor svamp som var helt slät på ovansidan och när jag vände på den såg det nästan ut som björnpäls på undersidan. Det visade sig senare att jag hittat en slät taggsvamp. Något som jag aldrig gjort vare sig tidigare eller senare. Det kändes wow!
Ett bra tips är att alltid dela svampen, för du kan hitta larver och sniglar som du kanske inte vill få med i din svamprätt.
När Annika ger sig ut i svampskogen laddar hon svampkorgen med en svampbok, svampkniv, en flaska vatten och ibland ett äpple att ha, som förtäring, om hon skulle gå vilse.
– Och skulle jag fika under svampturen, vilket jag sällan gör för jag har fullt upp med plockandet, då blir det fika med kanelbullar. Min mormor hade alltid ett paket russin med sig i skogen. Hon brukade testsmaka på kremlor, vilket är det enklaste sättet att utesluta kremlor som är lätt giftiga. Russinen hjälpte om hon testade en illasmakande kremla.
Hur tar du hand om svampen som du plockat?
– Först och främst ser jag till att inte få med jord på svamparna – får du i dig jordbakterier så kan du bli magsjuk – så jag rensar svampen på jord innan den åker ner i korgen. Väl hemma rensar jag svampen noggrant och sköljer den i vatten. Ett bra tips är att alltid dela svampen, för du kan hitta larver och sniglar som du kanske inte vill få med i din svamprätt. Trattkantareller har ofta sniglar eller tvestjärtar så jag delar dem alltid, men de är bra för att de är lätta att lära sig. Ja, sen steker jag mina fynd i smör, för fett förstärker smaken. Sen är det bara mumsa i sig!
Berätta lite om svampskogarna i Botkyrka
– Svampar som vi äter trivs bäst i gammal granskog. Botkyrka har många fina naturreservat som innehåller just gamla granar. Utöver att vara svamp-rika är de väldigt vackra platser som är värda ett besök även om man inte kommer hem med någon svamp. Vinst varje gång helt enkelt!
Vad önskar du dig av årets svampsäsong?
– Att få hitta ännu en stor slät taggsvamp, i annat fall drömmer jag om stora fynd av svart trumpetsvamp!
Annikas 10 tips för svamplycka!
Om du är nybörjare – gå med någon som kan svampar.
Plocka i en korg eller i en papperspåse, aldrig i plast för där växer bakterierna till snabbt.
Rensa bort jorden och lämna den i skogen.
Lär dig en svampsort i taget, kan du till exempel kantarell, karljohan, några soppar och taggsvamp så kommer du långt på det.
Lämna de ”saggiga” svamparna och plocka de fräscha för att undvika att bli dålig i magen.
Titta på alla svampar när du rensar – är du osäker, släng!
Tillaga helst samma dag, dock kan fina trattisar, gula kantareller och svart trumpetsvamp klara något dygn i kylen.
Ladda ner en kartapp och lägg in startpunkten för din svamptur. Du minskar risken att gå vilse.
Gå med i en svampklubb om du vill lära dig mer, sådana finns även digitalt.
Lär dig giftsvamparna! Tänk på det här: plocka aldrig bruna svampar med bruna skivor, plocka aldrig vita svampar med vita skivor, plocka aldrig svampar som har både en ring och en strumpa på foten.
Vett och etikett i svampskogen
Sitter någon och plockar så plockar du inte där. Det är som att sätta sig oinbjuden i någons trädgårdsmöbler.
Om ni är många i skogen som plockar på samma område, håll minst fyra meters avstånd.
Om det är glest med plockare så håll betydligt längre avstånd.
Om du ser att någon plockar oätlig eller kanske till och med giftig svamp är det aldrig fel att säga till.
Stoppa aldrig handen i någon annans svampkorg! Är det en svampkonsulent du sprungit på så kan det förstöra sporerna på svampen som då kan bli svår att artbestämma.