-
Uppdatering 19-01-2021: Brand i byggavfall i Kagghamra
Det brinner i byggavfall i Kagghamra och rök sprider sig. Den fortsatta bedömningen från Räddningstjänsten är att det inte finns någon spridningsrisk till skog och mark eller närliggande fastigheter. Södertörns brandförsvarsförbund bedriver sedan den 23 december 2020 en räddningsinsats. För mer information, läs här.
Färdtjänst
Du som har svårt att resa med allmänna färdmedel kan få resa med färdtjänst. Servicen finns för dig som till exempel inte ser, har svårt att röra dig eller inte kan åka ensam utan ledsagare.
Om färdtjänst
Med färdtjänsten får du ett färdtjänstkort som du beställer dina resor med. Det vanligaste är att resa med taxi, men du som behöver kan också beställa specialfordon med rullstolslift. Resorna har reducerat pris och gäller ofta på högkostnadsskyddet. I SL-trafiken reser du alltid gratis tillsammans med din ledsagare.
För att få färdtjänst måste ditt funktionshinder vara bestående, minst tre månader eller längre. Du måste också vara folkbokförd i Stockholms län.
Färdtjänstkortet gäller bara för resor inom Stockholms län.
Så ansöker du om färdtjänst
Be din läkare om ett läkarintyg för färdtjänst
Din läkare kommer då att skicka intyget till ett medborgarkontor.
Fyll i ansökningsblankett
Ansökningsblanketten får du med posten efter att ditt läkarintyg kommit in till medborgarkontoret.
Utredning
Medborgarcenter gör en utredning som blir beslutsunderlag för färdtjänstnämnden på Trafikförvaltningen.
Svaret kommer med posten
Svaret på din ansökan får du i ett beslut från färdtjänstnämnden. Om du fått ja till färdtjänst får du också broschyren ”Resa med färdtjänst”, där du bland annat kan läsa om hur du beställer resor och vad det kostar.
Du får ditt färdtjänstkort
Beslutet cirka tre-fyra veckor skickas ditt färdtjänstkort till dig.
Trevlig resa!
Riksfärdtjänst – resor över länsgränser
Med riksfärdtjänsten kan du åka tåg, båt, flyg eller speciellt anpassat fordon mellan Stockholms län och ett annat län. Resorna kan du ansöka om vid enstaka tillfällen – till exempel när du ska på semester eller besöka vänner och släktingar.
Riksfärdtjänst är till för dig som har en funktionsnedsättning som gör att dina resor blir extra kostsamma. Du kan ansöka om din funktionsnedsättning är bestående (det vill säga att den varar under sex månader eller längre).
När du reser med riksfärdtjänst betalar du en så kallad egenavgift. Den beräknas efter hur långt du reser, och tar hänsyn till att du inte ska behöva betala mer för din resa än vad en normal biljett skulle kosta. Kostnaderna för till exempel rullstolsplats, eller för att du tar med din ledsagare, betalar kommunen.
Senast uppdaterad:
Kul att vi kunde vara till din hjälp. Skriv gärna några rader till oss och berätta vad du tyckte var bra.
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Botkyrka.se
Hitta på sidan