Öppna mobilmenyn

Trygghetslarm

Trygghetslarm kan du få om har lätt att ramla, är mycket orolig eller på annat sätt snabbt behöver hjälp av hemtjänsten om det skulle hända dig något. Larmet kan du använda dygnet runt i akuta situationer.

Två händer som håller i ett trygghetslarm med röd knapp

När du trycker på larmets knapp går en signal direkt till en larmcentral.

Så fungerar ett trygghetslarm

Ett trygghetslarm bär du runt halsen eller på armen som en armbandsklocka. När du trycker på larmets knapp går en signal direkt till en larmcentral. Larmcentralen svarar på ditt larm genom en trygghetstelefon med högtalare som är installerad hos dig. Om du behöver hjälp eller om larmcentralen inte får kontakt med dig, meddelar larmcentralen hemtjänsten. Ambitionen är att hemtjänsten ska vara hos dig inom 30 minuter.

Kostnad

Trygghetslarmet kostar 175 kronor per påbörjad månad.

Viktigt att tänka på

Trygghetslarmet fungerar bara inomhus, eftersom larmknappen som du har på dig behöver ha kontakt med trygghetstelefonen i din bostad. Trygghetslarmet går inte till SOS alarm utan till en annan larmcentral. Om det är en akut nödsituation ska du om möjligt ringa 112.

För att få ett trygghetslarm behöver du lämna nycklar till hemtjänsten. Om du bor i flerfamiljshus behöver du även lämna in brickor/nycklar till porten. Nycklarna förvaras i ett säkert nyckelskåp och används bara för att komma in till dig om du skulle larma.

En del försäkringsbolag kräver att du kompletterar din hemförsäkring om andra har nycklar till din bostad. Kontakta ditt försäkringsbolag i samband med att du lämnar dina nycklar.

Ansök om trygghetslarm

Du kan ansöka om trygghetslarm i vår e-tjänst. Du kan också kontakta hemtjänstens larmgrupp om du vill veta mer.

Kontakta hemtjänstens larmgrupp

Senast uppdaterad:

Hitta på sidan