Kontakt

Öppna desktopmenyn

Så pratar du med dina barn om lustgas

Du som förälder gör skillnad. Prata med ditt barn om riskerna med lustgas.

Allt fler tonåringar i Botkyrka använder lustgas. Mellan 2022 och 2024 har andelen gymnasieelever i år 2 som uppger att de någon gång sniffat/boffat lustgas mer än fyrdubblats, och i årskurs 9 är det nästan dubbelt så många elever än tidigare som säger att de provat.

Lustgasen ger ett kortvarigt rus som skapar avslappning och fnittrighet. Det kan också ge smärtlindring och hallucinationer och därför tror många att det är ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på både nervsystemet och hjärnan.

Risker med att använda lustgas

  • Varje gång man använder lustgas förstörs det livsviktiga vitamin B12 som behövs för att bland annat bygga blodkroppar och skydda nervtrådar. Den största risken med lustgas ses vid upprepad användning eftersom kroppen inte hinner återhämta sig, vilket kan leda till allvarliga skador på nervsystemet. Symtom på detta är känselbortfall, domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben samt besvär med att kissa på sig. Man kan få svårt att stå och gå.
  • Andra symtom är ångest, psykos och svåra problem med minnet liknande demens. Det ger också ökad risk för blodproppar.
  • Koncentrerad lustgas är väldigt kall direkt när den kommer ut ur behållaren – den kan vara nära 100 minusgrader och ge köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna. Man kan få svårt att andas och svälja en lång tid efteråt.
  • När man andas in ren lustgas får man inte i sig något syre. Då kan man bli yr eller svimma kortvarigt. När man sedan andas luft igen får man i sig tillräckligt med syre och återhämtning sker normalt sett snabbt.
  • Dödsfall vid lustgasanvändning är mycket ovanligt men förekommer.

Fyra råd för att prata med ditt barn

Prata om allt möjligt. För att bygga en nära relation är det viktigt att visa intresse och prata med varandra. Försök att samtala om allt möjligt, som till exempel skolan, vänner och intressen. Ju mer ni pratar om vardagliga saker, desto lättare blir det att också ta upp svårare ämnen. Fokusera på att lyssna på din tonårings tankar istället för att dela egna erfarenheter.

Visa att du bryr dig. Låt din tonåring veta att du bryr dig om dem och att du ibland känner oro. Förklara vad det är som gör dig rädd. Att veta att föräldern bryr sig ger ofta trygghet för en tonåring.

Undvik att förhöra. Om du börjar ställa många frågor kan din tonåring känna sig pressad och anklagad. Det kan leda till vaga svar eller till och med lögner. Försök att istället vara förstående och ge utrymme för öppen kommunikation.

Var beredd att höra svåra saker. Var öppen för att höra om det som hänt på en fest, både det som gick bra och det som inte gick lika bra. Visa att du är villig att lyssna på din tonåring utan att bli arg. Målet är att skapa en miljö där din tonåring känner att hen kan berätta vad som helst.

Kontakt

MiniMaria i Botkyrka kommun
Råd och stöd till dig som oroar dig för att ditt barn använder alkohol eller droger.
08-530 622 96
botkyrka.se/minimaria

Maria ungdom (för akuta fall)
08-123 474 10

Giftinformationscentralen
Allmänna och förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17. Vid akuta fall ring 112.
010-456 6700

Senast uppdaterad:

Bra att veta om lustgas

  • Det går inte att säga hur mycket lustgas man kan få i sig utan att det är farligt. Det varierar från person till person. Ju mer lustgas man använder, desto större risk för allvarliga skador.
  • En vanlig missuppfattning är att det räcker att ta extra vitamin B12 för att slippa biverkningarna av lustgas. Det stämmer inte – lustgasen förstör all vitamin B12, även sådan som tillförs.
  • Det finns ingenting man kan göra som gör lustgas mindre farligt att inhalera.
  • Om skador uppstår till följd av upprepat lustgasbruk är den viktigaste åtgärden att sluta med lustgas, i kombination med utredning inom sjukvården.

Mer information

Här hittar du mer information till dig som är orolig att ditt barn använder droger.

Senast uppdaterad: