Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Anhörigstöd rörande äldre, funktionsnedsättning (inklusive LSS)

Du som vårdar din närstående hemma har möjlighet att få hjälp med avlastning från kommunen. Stödet kan ske på olika sätt och finns för att du ska kunna vila upp dig och få möjlighet till egen tid.

 

Ansök via e-tjänst

Gruppträffar för anhöriga

Här hittar du aktiviteter och gruppträffar för dig som är anhörig

Korttidsboende/växelvård på ett boende

Korttidsplas/växelvård innebär att din närstående får omsorg på ett boende vid ett tillfälle eller vid flera återkommande tillfällen under en längre period. Korttidsboende/växelvård kan din närstående få om du är tvungen att resa bort tillfälligt eller om du behöver återkommande perioder av avlastning. Det kan också handla om att din närstående är mycket svag och behöver extra omsorg efter en sjukhusvistelse.

Omsorgen för korttidsplats/växelvård kostar max 62 kronor per dag. Maten kostar 96 kronor per dag.

Läs mer om avgifter

Dagverksamhet

På dagverksamheten kan din närstående få komma iväg en stund, träffa andra och vara med i olika aktiviteter. Dagverksamheten kan man besöka en till fem gånger i veckan beroende på behov. Det går också att få hjälp med resor till och från dagverksamheten.

Hemtjänst – avlösning i hemmet

Om du har en mycket påfrestande vårdsituation hemma kan hemtjänsten hjälpa din närstående, så att du kan får lite egen tid utanför hemmet. Avlösningen kan du få dagtid, kvällstid eller helger. Hemtjänstens avlösning för anhöriga är avgiftsfri upp till 15 timmar/månad. 

Läs mer om avgifter

Hemtjänst – hjälp med vardagssysslor

För att underlätta situationen hemma kan du som vårdar få hjälp med vardagssysslor som städ, tvätt eller annan skötsel av hemmet. Hjälpen får du av hemtjänsten.

Hemvårdsbidrag

Avlastning eller hemvårdsbidrag ansöker din närstående om hos en biståndshandläggare. Du kan hjälpa din närstående att ansöka, men det är din närstående som står för ansökan.

Kontakt

Kontakta anhörigsamordnaren när du har frågor om vilket stöd kommunen erbjuder, har frågor om anhörigaktiviteter eller behöver någon att prata med om din situation. Du kan få upp till fem enskilda samtal och dessa är kostnadsfria.

E-post: johan.nicander@botkyrka.se

Telefon: 08-530 610 69

Ansök

Det går också bra att ringa 08-530 610 00 eller besöka kommunens medborgarkontor för att få hjälp att ansöka.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad: