Kontakt

Öppna desktopmenyn

Nyhet

Hoppa på Tåget – Botkyrkas antivåldsprogram för grundskolor och fritids

08 april 2025

Skola och förskola

Botkyrka kommun har sedan 2015 arbetat med det våldsförebyggande och trygghetsfrämjande programmet Tåget. Genom samverkan på enheten Våldspreventivt center (VPC) lanserades 2024 ett vidareutvecklat program som nu genomförs i kommunens alla 22 grundskolor.

Tåget bygger på fyra centrala grundprinciper:

  • Att utmana stereotypa (köns)normer
  • Anknytning och trygga relationer
  • Ledarskap
  • Åskådarskap
Ett klassrum med barn som sitter vid skolbänkar och lyssnar på en vuxen man.

Tåget undervisning i klassrum med elever och lärare

Programmet ger kunskap och verktyg för att påverka förmågan att agera innan, under eller efter en våldssituation uppstår. Målet är att barnet och dess viktiga vuxna ska få redskap för att skapa en inkluderande och trygg miljö för sig själva och andra.

– Det är väldigt smidigt eftersom du får färdiga PowerPoint-presentationer med manus och bildstöd, så att du kan hålla passen för lärarkåren, eleverna och fritids. Det går såklart att anpassa för just dina elever, men fördelen med Tåget är att du inte behöver ha några förkunskaper, säger Omar Azzawi, lärare på Kassmyraskola.

– Innan vi började med Tåget vågade vi inte prata om känslor och berätta hur vi egentligen kände. Men nu, när vi vågar, har det blivit så mycket bättre, säger Andreas Al Zuhairi, elev på Kassmyraskola.

Används i mer än 50 kommuner

En av grundarna av Tåget beskriver hur hon blir inspirerad av att se hur Tåget har tagits emot och implementerats runtom i Sverige sedan lansering år 2015.

– I fjol fick programmet nationell spridning och i dagsläget är det mer än 250 användare från 53 kommuner som har ansökt om att börja arbeta med Tåget. Användarna kommer från kommuner över hela Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. År 2025 arbetar samtliga kommunala grundskolor med Tåget här i Botkyrka, säger Rafelle Azzawi, samordnare för våldsprevention.

Med hjälp av Tåget blir arbetet med att skapa en trygg och inkluderande miljö på skolan och fritids effektivare. Genom att engagera elever, personal och vårdnadshavare i gemensamma initiativ och utbildningsinsatser kan alla tillsammans påverka barn att visa omtanke, respekt och mod.

 

(Samverkan kring Tåget har skett mellan kommunstyrelseförvaltningen (VPC), utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen och polisen.)

Mer information

Vill du vet mer om tåget, klicka då in dig på denna länk: https://taget.botkyrka.se/taget