Bästa matäventyret & årets utflykt får du i Grödinge!
Du vill göra en dagsutflykt. Du vill uppleva naturen, historiens vingslag, ett rikt kulturliv och framför allt utsökta smaker som producerats och tillagats med gediget hantverk och lokala råvaror. Hemlagat, hembakat, ekologiskt, och i säsong. Då är Grödingerundan ett måste – din somrigaste smakresa i det lantliga Stockholm!
Oavsett om du är ute efter en rustik lunch, fika med hembakat eller frasiga våfflor i lummiga omgivningar, är Grödingerundan det perfekta utflyktsmålet för dig som älskar café- och restaurangmiljöer med själ i underbart lantliga miljöer. Ta gärna med dig en korg för fynd från gårdsbutiker eller självplock.
En rundtur för foodisar med familj och vänner
Grödingerundan föddes som ett gemensamt initiativ sommaren 2023 – ett sätt att locka både nyfikna matentusiaster och naturälskare ut till det något anonyma men böljande kulturlandskapet i Grödinge. Eldsjälarna och krögarna på anrika Klockargårdens våffleri, Eldtomta café och Karshamra mat och trädgård tyckte att det var självklart lyfta byggden och matkulturen med gemensamma krafter. Evenemangsdagarna står inte längre på deras eget fasta schema, men inget hindrar att du på egen hand tar med dina nära på den förmodligen mest exklusiva matutflykten som står till buds.
Lantligt mat-eldodrado ett stenkast från Stockholms innerstad
Ta dig runt mellan de tre platserna – med lokaltrafik, cykel, bil eller kanske till fots – upplev det allra bästa av närodlade smaker, hantverkstraditioner och varm gästfrihet. Planera förslagsvis att inta förrätt i Klockargårdens våffleris grönskande, inredda kulturträdgård, varmrätt under Karshamra mat och trädgårds pergola och dessert på Eldtomta café – för att där kanske avsluta med boule i trädgården – eller varför inte pricka in ett av Eldtomta cafés liveuppträdanden?
Missa inte havsbadet och golfbanan
Passa också på att planera in den perfekta strandpausen med ett skönt dopp i Sandviksbadets bräckta vattnet längst nere vid Skanssundet. Om du är golfintresserad kanske du till och med börjar dagen med en runda på Botkyrka Golfklubb i norra Grödinge. Hur du än lägger upp det – kommer du att få en oförglömlig heldagsutflykt!
Karshamra Mat och Trädgård – från eko-odlingarna serveras maten direkt på tallriken, via öppen eld

Från vänster: Agnes Larsson Stormgaard lagar pzza som gräddas ute i den vedeldade pizzaugnen. Rosenskäror och jordärtskockor från de egna odlingarna. Röd eller vit pizza finns alltid på menyn och både garneringen och övriga rätter serveras utifrån vad som finns i säsong att skörda från köksträdgården.
Här får du alltid mat i säsong, lagad av nyss skördade ekologiska grönsaker från de egna odlingarna runtom. Spannmålen är förstås också ekologiska, närproducerade och stenmalda. De högklassiga råvarorna tillagas i all enkelhet med omsorg gärna över öppen eld. Till dryck kand du välja mellan ekologisk läsk, lokalproducerad öl eller naturvin.
Det är en alldeles unik plats i en miljö som kan härledas till järnåldern. Du hittar den vid slutet av den slingrande landsvägen i Grödinge, högt ovanför glittrande våtmark omsluten av böljande ängar och skog. Här breder köks- och blomodlingarna ut sig och du känner dofterna från grillen och den vedeldade ugnen ute på gåden. I ladan finns restaurangen och köket men du sitter förstås helst ute och äter i pergolan.
Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard, är det engagerade paret som har förvandlat det som en gång var en traditionell jordbruksfastighet till ett hållbart och levande matlandskap. Karshamra Mat & Trädgård – är gården där det jordnära möter det gastronomiska.
För oss handlar mat inte bara om smak – utan om relationer: till jorden, till råvaran och till människorna runt bordet.
Klockargårdens våffleri – frasiga våfflor i en lummig kulturhistorisk miljö
I hjärtat av Grödinge, inbäddad av gamla fruktträd i en frodig kulturträdgård, ligger Klockargårdens Våffleri – en alldeles sagolik plats! Här serveras du frasiga våfflor som gräddas vid beställning med en minutiös omsorg kring smetens tillagning och de hemlagade tillbehören. Ambitionen är att du ska få de allra läckraste våfflorna du smakat under en avkopplande stund långt ifrån stress och hets. Sedan 2018 drivs våffleriet av Frederick Benedicto och Simon Lindén, är två fantasifulla och handlingskraftiga själar med en förkärlek för smakupplevelsen, trädgårdsmiljön, inredningen och ja, allt som gör att du lämnar våffleriet med ett stort leende när du varit där.

De frasiga nygräddade våfflorna serveras med både matiga eller söta garneringar. Hitta en mysig plats att sätta dig och äta i lugn och ro, kanske vid växthuset under äppelträdet?
Hos oss serveras du våfflor à la minute, räkorna skalar vi själva och majonäsen är handslagen. Vi är noga med allt.
När de tog över den gamla klockargården – en kyrkskola från 1800-talet – ville de skapa något mer än ett vanligt café. Resultatet blev ett utomordentligt charmigt våffleri med tradition och lekfullhet. Här serveras våfflor som du aldrig smakat dem förut: klassiska med sylt och grädde, men också moderna varianter med exempelvis getost, karamelliserad lök, eller säsongens bär och örter från trädgården. Räkorna skalas på plats liksom majonäsen som slås för hand.
Frederick och Simon är väldigt måna om att vårda kulturträdgården. De vill synliggöra den genom att bevara tidigare generationers insatser och trädgårdskunskaper men de drar sig inte för att efter eget huvud också forma de fantastiska trädgårdsrummen som du slår dig ned i med din våffla. Allt är noga genomtänkt – från återbrukade möbler (både inom- och utomhus) till en trädgård som också får växa vilt och locka pollinerare.
Eldtomta café – allt är hemlagat i trädgårds-oasen med livescen och boulebanor

Eldtomta cafés Malin Ahnelöv lägger är mån om att det du serveras är omsorgsfullt vällagat från grunden med de allra bästa råvarorna. Till vänster: Sommarkväll med livespelande artister på scenen i trädgården, publiken lyssnar och mår prima…
Du har kommit till caféet med oerhört ambitiös cafémat. De anspråkslösa rätterna är vällagade med de allra finaste råvarorna. Bakverken och kakorna är förstås hembakade och får äldre hederliga mormorsrecept att blekna och munnen att vattnas.
Med sina vita knutar och grönskande trädgård är Eldtomta Café en klassisk lantlig pärla – men bakom den pittoreska fasaden råder nytänk, framtidstro och brinnande matpassion. Malin Ahnelöv som driver kaféet är inspiratören och kreatören som valt att lämna stadslivet för att skapa ett genuint och hållbart caféhäng i hjärtat av Grödinge.
Vi vill att Eldtomta ska kännas som en plats där man kan andas ut, koppla av – och samtidigt smaka något som är lagat med omtanke.
Malin, med bakgrund inom hotell och restaurang, utvecklar sedan 2022 den anrika handelsgården till en mötesplats för dig som vill få en skön andpaus i en miljö som bjuder på hemlagade delikata och lokala smaker. Ät, fika, snick-snacka och koppla av. Kör en boulematch eller ladda för en en härlig musikkväll med livemusik. Flera av våra mest celebra artister är bokade.
På Eldtomta café räknas varje detalj. Några – av många – exempel: All köttfärs kommer från Kagghamra Säteri som har gräsbeteskor och är ekologiskt certifierad, bryggkaffet kommer från ett ekologiskt rosteri på Södermalm. Ölen köps in från Nils Oscar Hantverksbryggeri i Nyköping och vinet kommer från Pompette Dryckeshandel som jobbar med småskaliga vinbönder runtom i Europa.
Hitta fler caféer och restauranger i Botkyrka
Kolla in många fler roliga, härliga sommaraktiviteter i Botkyrkas Stora sommarguide!
Kort om Karshamra mat & trädgård
Startår: 2013
Ägare: Agnes & Mauritz Larsson Stormgaard
Inriktning: Gårdsrestaurang, odling, popup-middagar, kurser
Hållbarhetsprofil: Regenerativ odling (ett odlingssätt som fokuserar på att återuppbygga och förbättra jordens hälsa och ekosystem, istället för enbart på maximal avkastning), eldfasta tillagningsmetoder, matsvinnsreducering, kompostering, ekosystemtänk
Bonus: Självplock av snittblommor och gårdsbutik
Öppet: Följ dem på sociala medier för uppdateringar: karshamramatochtradgard
Info: Karshamra mat & trädgård
Kort om Eldtomta café
Ägare: Malin Ahnelöv, sedan 2022 (…med familjemedlemmar som går in och stöttar, exempelvis med disken.)
Inriktning: Hemlagad ambitiös cafémat, hembakade bakverk, kakor, hantverksdrycker. Menyn varierar efter årstid. Du kan hålla dig uppdaterad på Eldtomta cafés sociala medier.
Bonus: Härlig trädgård att äta och umgås i. Livescen med konserter i trädgården, boulebanor och evenemang.
Historia: 1879 slog Eldtomta upp sina portar med handel av silltunnor och hästskor.
Öppet: Alla dagar på året (ja, kanske inte de allra rödaste dagarna…) Se info på Eldtomta Cafés hemsida
Kort om Klockargårdens våffleri
Grundades: Våffleri sedan 2018
Ägare: Frederick Benedicto och Simon Lindén
Inriktning: Direktgräddade våfflor (à la minute) med både söta och matiga alternativ, kultur och genuint hantverk – allt tillagas från grunden.
Bonus. Drömmig kulturträdgård med flera intagande lummiga rum. Frederick och Simon ser till att vårda och inreda trädgården omsorgsfullt.
Öppet: Sommaröppet samt vissa helger – håll utkik på deras sociala medier
Info: Klockargårdens våffleri