Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Kul och kultur

Upplev konst, musik, dans och historia!

Viking, Hogslaby

I Hogslaby får du prova på forntida hantverk, såsom att tova ull, göra smycken, baka bröd över öppen eld och lära dig forntida lekar

Upplev järnåldern – öppet hus i Hogslaby

I Hogslaby får du prova på forntida hantverk, såsom att tova ull, göra smycken, baka bröd över öppen eld och lära dig forntida lekar. Det är gratis.

Datum för öppet hus är 7,9,10 och 11 augusti kl. 12.00–15.00.

Adress: 300 meter bakom Hågelbyparken, på vägen mot Skrevsta gård.

Lokal konst i vackra Uttran – Uttrans konstrunda

I år är det hela 27 utställare i Uttrans konstrunda. Förutom att konstnärerna, precis som tidigare år, välkomnar till sina ateljéer i Uttran så kan du besöka Folkets Hus i Segersjö där sex av konstrundans utställare visar måleri, silversmide och keramik. Flera mysiga trädgårdscaféer erbjuder fika och vila båda dagarna. Uttran ligger naturskönt och sjönära så passa gärna på att promenera eller cykla runt bland utställarna.

Öppettider: 27–28 augusti
Adress: Strandvägen i Uttran, Tumba
Mer information: uttranskonstrunda.se

Söndagar i pappers­verkstan i Tumba bruksmuseeum

Under sommaren finns chansen att prova den snart 800 år gamla konsten att göra vattenmärken i handtillverkat papper. Papperet tillverkas i vår pappersverkstad med det vattenmärke som önskas. Med en förenklad teknik går det att göra motivet i egen design. Det finns även färdiga motiv att välja mellan. Passa på att göra ett avtryck av handen som vattenmärke. Passar från sex år i vuxens sällskap. Ingen förbokning behövs. Kostnad 50 kr per person.

Öppettider: Söndagar kl. 11.00–12.30
Adress: Sven Palmes väg 2, Tumba
Mer information: tumbabruksmuseum.se

Spelmansstämma på Tumba bruk

Slagsta Gille och Tumba bruksmuseum bjuder in till årets spelmanstämma på Tumba bruk. Ta med ditt instrument och kom. Strosa runt och lyssna in musiken och stanna till vid den lilla scenen. Nytt för i år är att alla som deltar behöver boka en plats. Detta är helt kostnadsfritt. Vid dåligt väder kan evenemanget komma att ställas in och du informeras då via den adress du lämnat vid bokningen av din plats. Vi återkommer om länk till bokningen. Brukscaféet serverar enklare lunch, smörgåsar, bakverk och dryck. Förköp gärna så hjälper du till att minska risken för trängsel och slipper själv stå i kö. Museets hus är öppna för dig som vill titta runt i utställningarna. Det är fri entré. Vill du se tillverkningen av papper för hand så finns en visning kl. 13. Förköp av biljett gäller. På Tumba bruk tillverkas sedan 1755 sedelpapper, men musiklivet har alltid varit levande. Här skapades exempelvis melodier och sångtexter som ”Längtan till landet” eller som vi känner den ”Vintern rasat” av bruksbon Herman Sätherberg år 1839. För frågor om spelmansstämman kontakta Slagsta Gille eller Tumba bruksmuseum på info@tumbabruksmuseum.se Välkomna!

Öppettid: 20 augusti kl. 13.00–17.00
Adress: Sven Palmes väg 2, Tumba
Mer information: tumbabruksmuseum.se

Barbeque och toner i sommarkvällen i Sturehofs slottscafé

En kväll i juli arrangerar Sturehofs slottscafé en barbequemeny till tonerna av livemusik. Vid vackert väder i caféets lummiga trädgård. Vid regn och rusk inomhus.

För datum och tider gå in på Sturehofsslottscafe.se eller mejla till info@sturehof.se.

Adress: Sturehofs slott, Norsborg

Upplev polisens fordonshistoria i Hamringe

Passa på att se några av polisens mest ikoniska polisbilar genom tiderna som exempelvis en Porsche från 1970, en Volkswagen ”bubbla” från 1974, Volvo PV från 1939 och Vattenkanonen Magirus Deutz från 1954 och många fler. Här visas även några av polisens säkerhetsbilar och flera motorcyklar.

Öppettider: Tisdag 28 juni, onsdag 13 juli, torsdag 18 augusti, lördag 10 september kl. 10–14
Adress: Hamringevägen 1, Tullinge
Mer information: polismuseet.se

Familjefest med massor att prova på Vi är Botkyrka

Familjefesten är tillbaka! Se Tusse uppträda! Dansa och sjung allsång med barnens TV-favoriter Bolibompadraken och Sommarskuggan! Se fler uppträdanden med dans och musik och prova på massor av aktiviteter med Botkyrkas föreningar. Vi delar också ut årets kultur- och idrottsstipendier under högtidliga former. Läs om Taina Virta, en av pristagarna i Botkyrkas stora tryckta sommarguide på sidan 7.

Tid: Festivalen äger rum söndag den 28 augusti i Hågelbyparken klockan 12.00–16.00!
Adress: Hågelbyparken
Mer information: viarbotkyrka.se

Sång, dans och musik – barnteater i Hågelby

Kolla på rolig och underhållande teater med barnen i sommar. Hågelbyparken bjuder på allsång med Pettsson och Findus (29 juni), Nalle Clown (3 aug) och familjeföreställning fylld av musik, sång och dans med avstamp i Burkina Faso och Senegal (6 juli).

Biljetter behövs för alla som är över två år, 60 kr/person.

Adress: Hågelbyparken

Konst av Tumbasonen – Xet-museet

I Xet-museet kan du se verk från konstnären Sven Xet Erixson, född i Tumba. Xet-museet har originalverk, skisser och grafik av Xet samt en klipp- och brevsamling.

Adress: Tumba Torg 105
Mer information: xetmuseet.nu

Skapa hela sommaren – Botkyrka konsthall

Under nästan hela sommarlovet har Botkyrka konsthall öppen verkstad för barn, unga och familjer med vår konstpedagog Luz. Tillsammans testar vi olika tekniker och material och skapar både egna konstverk och gör kollektiva projekt. Kolla också utställningen Unfinished Histories som pågår till 27 augusti.

Adress: Fittja Torg 14
Mer information: botkyrkakonsthall.se

Vandra genom Botkyrkas tidslager – Botkyrka kulturspår

I Botkyrkas norra del finns många unika kulturmiljöer – allt ifrån det mäktiga bronsåldersröset, den vackra och stilla bronsåldersboplatsen till de stora, majestätiska, nybyggda, religiösa byggnaderna. Alla dessa miljöer berättar något om sin tid. Du hittar mer information och berättelser om platserna via din smartphone eller dator. Vid skyltplatserna kan du lyssna på ljudberättelser från Botkyrkabor om varför just denna plats är viktig för dem. Ladda ner appen On spot story till din smartphone, scanna in QR-koden på skylten så kommer ljudberättelsen att spelas upp i din smartphone.

Adress: Hallunda-Norsborg, Fittja, Alby, Tullinge, Tumba
Mer information: botkyrka.se/kulturspår

Hämta kunskap med digitala guider i appen Upptäck historien

Det finns digitala guider du kan vandra med i Tullinge och Tumba samt på Sturehovs slott för att utforska historien. Du får till exempel svar på varför alla stockholmare tog sporttåget till Tullinge på 1930-talet. Du kan också utforska Botkyrkas sverigefinska historia i appen. Du hittar guiderna genom att ladda ner appen Upptäck historien.

Mer information: botkyrka.se/kulturspår

Om Botkyrkas alla kulturskatter i kulturhistoriska guiden

På karta.botkyrka.se finns kulturhistoriska guiden. Här får du veta mer om Botkyrkas områden och historia. Klicka i lagret för kulturhistoriska guiden så visas alla platser som finns.

Mer information: karta.botkyrka.se

Hitta och lär dig om är konstverken med Botkyrka konstkarta

Upptäck och upplev den offentliga konsten i Botkyrka. Botkyrka konsthall har tagit fram konstkartor för Fittja, Tumba/Storvreten/Uttran och Vårsta/Grödinge. Fler kartor för alla kommundelar kommer framöver, håll utkik på webbsidan! Där kan du ladda ned kartan som pdf-fil för utskrift eller så går det även att hämta kartan på plats i konsthallen.

Adress: Fittja och Tumba-Grödinge
Mer information: botkyrkakonsthall.se/kartor-for-konstvandring

Upplev konst i det fria på Subtopias konstgalleri

På Subtopia i Alby pryder konsten var och varannan vägg. Ett 30-tal verk i urban konst på bland annat fasader, socklar och elskåp utgör Subtopias utomhusgalleri. Där hittar du konst från internationella stornamn som ROA, men även av lokala. Helt gratis eller boka en guidad tur!

Adress: Rotemannavägen 10, Alby
Mer information: subtopia.se/utomhusgalleri

Senast uppdaterad:

Hitta på sidan