Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Kul och kultur

För dig som gillar musik, dans, konst & historia.

Läs mer om var du hittar kul och kultur

Bad
Karta

Sväng dina lurviga – danskvällar med liveband

Sätt på dig dansskorna, ta med picknickfilten och glada dansvänner för att svänga om på dansbanan till tonerna av livemusik. Sommarens band är bland andra Casanovas, Callinaz, Xplays, Excess, Jannez, Foxie, PH’s med flera.

Öppettider: Torsdagar 8 juni–7 september kl 19–23. OBS, ingen danskväll 22 juni.

Adress: Hågelbyparken, Tumba

Info: Biljetter kan förköpas för 200 kr fram till kl. 12 samma dag eller köpas på plats för 220 kr från kl. 18.00. hagelby.se, info@hagelby.se, 08–599 071 00

Möt självhushållare då och nu utställningen "Jordnära"

Jordnära berättar om självhushållare då och nu och tar avstamp i livet på Tumba bruk runt förra sekelskiftet. Utställningen tar plats både inne i museet och ute. Möt även dagens självhushållare och få en inblick i deras vardag om att leva ett mer hållbart liv.

Öppettider: Tor–sön kl. 11–16. Stängt 23–25 juni.

Adress: Sven Palmes väg 2, Tumba

Info: Fri entré. 08-519 553 46, info@tumbabruksmuseum.se, tumbabruksmuseum.se

Träffa ”miniodlarna” utställningen "Jordnära" för barn

Ta med barnen och följ miniodlarna och tillsammans reflekterar ni kring deras finurliga tankar om vårt samhälle. Hör miniodlarna berätta i det barnanpassade audioguidespåret.

Öppettider: Tor–sön kl. 11–16. Stängt 23–25 juni.

Adress: Sven Palmes väg 2, Tumba

Info: Gratis aktivitet, för hela familjen.

Lokal konst i vackra Uttran – Uttrans konstrunda

I vackra sjönära Uttran frodas kreativiteten. I vart och vartannat hus skapas konstverk och varje sommar bjuds du in att komma och ta del av alla alster, mingla med konstnärerna, fika och njuta av de vackra omgivningarna. I år: 12 utställare, 18 gästutställare, tre caféer för fika och vila. Ända sedan 2008 har Uttran-konstnärerna bjudit in till konstrunda och i år blir det som vanligt sista helgen i augusti. Kom och inspireras av måleri, silversmide och keramik!

Öppettider: 26–27 augusti
Adress: Strandvägen i Uttran, Tumba
Mer information: uttranskonstrunda.se

Spelmansstämma med Slagsta gille

Slagsta Gille och Tumba bruksmuseum har återigen glädjen att bjuda in till årets spelmansstämma. Ta med ditt instrument och kom. I programmet finns både visstuga och gammeldans.

Händer mer under dagen: Titta runt i utställningarna och gå en visning av handpapperstillverkningen klockan 14.

Öppettider: 19 augusti kl. 13–17
Adress: Sven Palmes väg 2, Tumba
Info: Begränsat antal platser, köp biljetter samma dag i entrén/receptionen. Ingen förbokning.

Kolla polisens fordonshistoria Hamringe

Passa på att se några av polisens mest ikoniska polisbilar genom tiderna som exempelvis en Porsche från 1970, en Volkswagen ”bubbla” från 1974, Volvo PV från 1939 och Vattenkanonen Magirus Deutz från 1954 och många fler. Här visas även några av polisens säkerhetsbilar och flera motorcyklar.

Öppettider: Öppet hus söndag 18 juni, torsdag 10 aug, söndag 10 sep kl. 10–14 och då är det gratis inträde. Övrig tid går det att boka visningar mot en kostnad.
Adress: Hamringevägen 1, Tullinge
Mer information: polismuseet.se/utstallningar/polisens-fordonssamling/

Familjefest med massor att prova på Vi är Botkyrka

På årets festival får du träffa barnens TV-favorit Ayla Kabaca, Vattenmannen och Speed, Dockteatern Tittut, jonglören Peter Åberg, Bollywooddansare, bolivianska dansare och många fler. Du kan testa massor av aktiviteter som ett musikinstrument, sopfrisbee, olika kampsporter, danser, idrotter, e-sport, scouting och skapande.

Öppettider: Söndag 27 augusti kl. 12–16.
Adress: Hågelbyparken, Tumba
Info: Det är fri entré och du kan åka gratis bussar till festivalen.

Sång, dans och musik för hela familjen – barnteater & mycket mer i Hågelbyparken

Hågelbyparken bjuder på massor av utomhusaktiviteter för både dig, barn och barnbarn. Kom på danskvällar, bakluckeloppis, yoga, sång, musik, barnteater, tokroligheter, leta fågelholkar, prova på hur det var att leva på järnåldern och mycket mer. Ekorrstigen har äventyr för de minsta och såklart kan du kolla på och klappa djuren när det är klapphage. Ät och fika i caféet eller ta med picknick.

Öppettider: Alltid öppet i parken. För öppettider café och restaurang se hagelby.se.

Adress: Hågelbyparken. Tumba

Info: hagelby.se

Se Tumbasonens verk – Xetmuseet

På Xetmuseet kan du se verk från konstnären Sven Xet Erixson, född i Tumba. Xetmuseet har originalverk, skisser och grafik av Xet och en klipp- och brevsamling.

Öppettider: Öppet när Tumba bibliotek är öppet då museet ligger i anslutning till biblioteket. Se bibliotek.botkyrka.se.

Adress: Tumba Torg 105
Mer information: xetmuseet.nu

Vandra genom Botkyrkas tidslager – Botkyrka kulturspår

I Botkyrkas norra del finns många unika kulturmiljöer – allt ifrån det mäktiga bronsåldersröset, den vackra och stilla bronsåldersboplatsen till de stora, majestätiska, nybyggda, religiösa byggnaderna. Alla dessa miljöer berättar något om sin tid. Du hittar mer information och berättelser om platserna via din smartphone eller dator. Vid skyltplatserna kan du lyssna på ljudberättelser från Botkyrkabor om varför just denna plats är viktig för dem. Ladda ner appen On spot story till din smartphone, scanna in QR-koden på skylten så kommer ljudberättelsen att spelas upp i din smartphone.

Öppettider: När det passar dig.

Adress: Hallunda-Norsborg, Fittja, Alby, Tullinge, Tumba

Info: botkyrka.se/kulturspår

Roas och lär dig samtidigt appen Upptäck historien

Varför tog stockholmarna sporttåget till Tullinge på 1930-talet? Varför finns
så många sverigefinnar i Botkyrka och vem hade högst status på Sturehovs slott näst efter ägaren och inspektorn? Det och mycket annat får du svar på i de digitala guiderna i appen Upptäck historien. De kan du vandra med på de olika platserna för att utforska mer om Botkyrkas historia.

Öppettider: När det passar dig.

Adress: Flera platser

Info: botkyrka.se/kulturspår

Hitta Botkyrkas alla kulturskatter kulturhistoriska guiden

I kulturhistoriska guiden på karta.botkyrka.se får du veta mer om Botkyrkas områden och historia. Klicka i lagret för kulturhistoriska guiden så visas alla platser som finns.

Öppettider: När det passar dig.

Adress: Flera platser

Info: karta.botkyrka.se

Var är konstverket? – Botkyrkas konstkarta

Upptäck den offentliga konsten i Botkyrka. Botkyrka konsthall har tagit fram konstkartor för Fittja, Tumba/Storvreten/Uttran och Vårsta/Grödinge. Fler kartor för alla kommundelar kommer framöver, håll utkik på webbsidan! Där kan du ladda ned kartan som pdf-fil för utskrift eller så går det även att hämta kartan på plats i konsthallen.

Öppettider: Konsten går att se när det passar dig.

Adress: Fittja och Tumba-Grödinge

Mer information: botkyrkakonsthall.se/kartor-for-konstvandring

Upplev konst i det fria Subtopias konstgalleri

På Subtopia i Alby pryder konsten var och varannan vägg. Ett 30-tal verk i urban konst på bland annat fasader, socklar och elskåp utgör Subtopias utomhusgalleri. Där hittar du konst från internationella stornamn som ROA, men även av lokala. Helt gratis eller boka en guidad tur!

Öppettider: Konsten går att se när det passar dig.

Adress: Rotemannavägen 10, Alby

Mer information: subtopia.se/utomhusgalleri

Relaterade sidor

Senast uppdaterad:

Relaterade sidor

Senast uppdaterad: