Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Få känslan av kontinentalt strandliv på Slagstabadet som fått en rejäl upprustning med simbanor och diverse sportplaner för de som inte bara vill ligga och pressa.

Bad för lata dagar och aktivt liv

Älskar du bad och vattenlek? I Botkyrka är vi omgivna av fenomenala badplatser för både avkoppling och aktivitet. Ladda för en riktigt lång och solig badsommar!

Utebaden i Botkyrka har bättrats på under de senaste åren med nya bryggor, lekplatser och grillplatser. Sand har bytts ut och gräsytorna har snyggats till.

– Jag tror att badplatserna betyder oerhört mycket för Botkyrkaborna. Vi ligger i framkant både när det gäller vad baden erbjuder och hur de rustats upp de senaste åren. Det är inte många bad runt Stockholm som slår våra, säger Ulrika Höglund, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen med ansvar för verksamheten på strandbaden.

Inte nudda vatten! Svårt, men kanske skönast att ramla i och få sig ett svalkade dopp.

Många olika bad – alla med sandstränder

Botkyrka har många olika sorters bad att välja bland. Sandviksbadet och Getryggen är havsbad i Östersjön, Slagstabadet ligger vid Mälaren och om du vill bada i en mindre insjö kan du ta dig till Brotorpsbadet, Stendalsbadet eller friluftsbadet på Lida.

Gemensamt är att de alla har sandstränder. Servicen ser olika ut när det gäller grillplatser, toaletter, kiosker och servering. Välj det bad som erbjuder det du är ute efter för stunden.

Det är inte många bad runt Stockholm som slår våra

Hundarnas drömbad på Lida

För ett par år sedan fick friluftsbadet på Lida en ordentlig upprustning med nya bryggor, nya sittplatser och ett helt nytt bad för hundar – och förstås deras hussar och mattar. Det har också blivit lättare att ta sig ner till stranden tack vare nya trappor och en bredare gångväg. Tänk på att hundar bara får vara på hundbadet och inte på den stora stranden.

På Slagstabadet, Brotorpsbadet (beachvolley) och Stendalsbadet (beachvolley) finns strandplaner öppna för alla. Ta med din boll och utmana kompisarna! För dig som vill idrotta lite lugnare i sommarhettan kan du till exempel besöka bouleplanen vid Stendalsbadet.

Stort utbud för alla som vill röra på sig

På Slagstabadet finns ett brett utbud av aktiviteter för alla smaker.

Gladiator? Ja, du kan i alla fall utmana kompisen i balans och styrka.

Den 5 juli är det dags för årets upplaga av den populära aktivitetsdagen på Slagstabadet med massor av gratis aktiviteter både på land och på vatten. Ta med dig alla du känner och ha en rolig dag på Slagstabadet!

I vattnet är det inte bara plask och lek som gäller. På Slagstabadet inramar bryggorna fyra uppmarkerade simbanor. Även på Lidabadet finns fyra simbanor för lite mer äventyrligt simmande. Banorna utgår från en av bryggorna och är 50 meter långa och sträcker sig ut på öppet vatten. Perfekt för de som vill bli tryggare på att simma i öppet vatten.

På Slagstabadet ges gratis gruppträning under sommaren. Gå in på botkyrka.se/gruppträning för att komma till bokningen. Där väljer du anläggning Storvretsbadet för att se passtider och om passet är inställt på grund av dåligt väder.

Flera sätt att ta dig fram på vatten

Badet på Lida är ett eldorado för de som söker ett mer aktivt strandliv. Här finns uthyrning av olika varianter av kanoter: kajaker, kanadensare och de senaste årens trend SUP, en bräda för stående paddling. Några lördagar kan man prova på att åka vattenskidor för 200 kronor. Lida har också en vedeldad bastuflotte för uthyrning med plats för upp till 10 personer.

I sommar är kommunens badvärdar på plats på Slagstabadet alla veckans dagar från midsommarafton till 11 augusti, på Brotorpsbadet måndag-fredag från 24 juni fram till 19 juli. De är lätta att se när de är på plats i sina klarblå tröjor med texten ”Badvärd” på ryggen.

Bubbleball är en av alla knäppa men roliga lekar som aktivitetsdagen bjuder på.

Sedan 2022 finns de uppskattade badvärdarna på Slagstabadet och Brotorpsbadet. De svarar på frågor, håller snyggt och kör lekar med barnen.

Vi är stolta över våra badvärdar

– Det ger en trygghet att de är på plats. De kör lek och aktiviteter, svarar på frågor, plåstrar om och ser till att badreglerna följs. Men badvärdarna är inte där för att hålla uppsikt över de badande och är inte barnvakter. Varje vårdnadshavare ansvarar för sina barn, säger Ulrika Höglund.

Inför badsäsongen har dykare undersökt badplatserna och tagit bort eventuellt skrot från botten som går att göra illa sig på. Badvärdarna kontrollerar varje förmiddag att det ser okej ut på stranden och även i vattnet, sett från bryggan.

Så välkomna alla badsugna – nu är Botkyrkas bad redo! Ta på ett lager skyddande solkräm och du är startklar för sköna lata (eller aktiva) dagar på stranden.

Varför inte prova på en udda brottningsmatch under aktivitetsdagen?

Parkera rätt

Hindra inte utryckningsfordon! Parkera rätt så att bilar och cyklar kommer fram. Tänk på att brandbilar, ambulanser och polis kan behöva köra fram snabbt!

Vid Slagstabadet är det färre parkeringsplatser än tidigare år på grund av intilliggande bygge. Åk gärna annat färdsätt!

Ta gärna cykeln! Baden har fått bättre cykelparkeringar de senaste åren.

Bada säkert

Ha alltid koll på, och var nära dina barn. Håll små barn inom en armlängds avstånd. Barn drunknar tyst och snabbt.

Bada aldrig ensam, ha alltid med någon annan så att ni har koll på varandra och kan hjälpa till om något händer.

Var schysst på bryggan. Knuffa inte i någon annan i vattnet, dyk inte från bryggan och simma inte under bryggan.

Vi kollar badvattnet

Vattenprover tas i alla sex bad fyra gånger i sommar av kommunens miljöenhet. Se provresultaten på havochvatten.se.

Vid algblomning ska du undvika bad och inte låta barn leka vid stranden. Håll också husdjur borta från stranden – det kan vara livsfarligt för hundar att bada i, eller få i sig vatten med giftiga alger.

Plats på simskolan?

Bokningen till simskolorna på Brotorpsbadet och Slagstabadet har varit öppen ett tag, i skrivande stund finns många lediga platser.

Besök botkyrka.se/simskola för mer info och för att komma till bokningen. Där står det om det finns lediga platser. Fem lektioner kostar 140 kronor för barn och 220 kronor för vuxna.