Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Nyhet

Här är Botkyrkas idrotts- och kulturstipendier 2024

17 maj 2024

Uppleva och göra

Varje år delar Botkyrka kommun ut kultur- och idrottstipendier för att uppmärksamma de personer som ger sin tid, kraft och kreativitet för att bidra till sin kommun och sina medmänniskor. Här är stipendiaterna för 2024.

Beslut om vilka som får Boktyrkas kultur- och idrottsstipendier togs vid Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 14 maj 2024.

Vi är stolta över stipendiaterna 2024

  • Botkyrkas kulturstipendium på 30 000 kronor delas på två stipendiater Alex Khourie och Barbro Gramén.
  • Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris på 10 000 kronor går till Maria af Klintberg.
  • Botkyrkas idrottstipendium på 30 000 kronor går till Alby Zalmi cricket damlag

Botkyrkas stjärnor

Stipendiet Botkyrkas stjärnor är på 5 000 kronor per pris och delas i år ut till 7 personer.

  • Ung idrottare – Moa Scott
  • Ung idrottare – Theodor Essving
  • Årets lirare – Milian Hentschke
  • Botkyrkas ledare – Lollobelle Renlund Nordström
  • Botkyrkas eldsjäl – Eva Lorenz
  • Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör – Tullinge friidrott
  • Leo Damgaards stipendium – Chrishan Fernando

Motiveringar

Botkyrkas Kulturstipendium:

Alex Khourie är socialarbetare till vardags, skriver under pseudonym och debuterade förra året med den hyllade romanen Bror som skildrar den nattsvarta, brutala verklighet där ungdomar dras in i kriminalitet. Romanen som utspelas i Alby är omskakande men innehåller också ömsinta skildringar av Botkyrka, trossamfundens och de ideella krafternas kamp för att stävja våldet. Alex Khourie brinner även för ungdomars läsande och har nått ut till en bred läsekrets bland både unga och vuxna. Bror är en unik och brännande aktuell roman om att växa upp under svåra förhållanden och tvingas göra saker man inte vill. Men också om broderskap, lojalitet och mod.

Barbro Gramén, sommarboende i Grödinge, har förutom sitt kompetenta ordförandeskap i Grödinge Hembygdsförening, skrivit två skrifter som ökat kunskapen om Botkyrka. Dels en universitetsuppsats om den för sin tid (tidigt 1900-tal) så typiska trädgården på Vårstavi. Dels boken Elins tonårsdagbok, byggd på Elin Sirenius dagböcker (1857-1956) som sommartid bodde på Nolinge gård i Grödinge. Boken ger läsaren inblick i, inte bara tonåringens liv, utan också hur Grödinge med omnejd tedde sig vid den tiden. Barbro har under lång tid driftigt och kunnigt, arbetat för att öka kunskapen om kulturarvet i Grödinge och Botkyrka.

Om stipendiet

Botkyrka Kulturstipendium har delats ut sedan 1970. Stipendiet stödjer och uppmuntrar kulturell verksamhet och kulturella insatser som haft eller bedöms få betydelse för kommunens invånare. Konstrådet har behandlat alla ansökningar och utsett Mini Davarasl till mottagare av Botkyrkas Kulturstipendium 2023.

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris

Maria af Klintberg, skådespelare, teaterchef för Teater Sláva, dansare, clown och kulturarbetare boende i Grödinge, har varit professionellt verksam sedan barnsben. Maria spelar i ett flertal uppsättningar både på Teater Sláva och med Clownen Manne och Co som når ut till en mycket bred publik och hon har även förtroendeuppdrag främst i Riksteatern. Med sin teater Teater Sláva har Maria genom åren spelat för många, många barn i grundskolor, anpassad skola inomhus och utomhus, där mötet med teatern har gjort starkt intryck på sin publik. Maria manifesterar i sitt konstnärskap ett patos för rättvisa och inkludering särskilt när det gäller barnperspektivet och vikten av att vuxna är vuxna för att barnen ska kunna vara barn.

Om stipendiet

Botkyrka Barn- och ungdomskulturpris har delats ut sedan 1997. Priset uppmärksammar och stödjer barn- och ungdomskulturella verksamheter och insatser riktade till barn och ungdomar i Botkyrka.

Botkyrkas idrottsstipendium

Alby Zalmi Cricket har på ett enastående sätt främjat idrotten som ett verktyg för samhällsförändring i Botkyrka kommun. Genom sitt dedikerade arbete har de erbjudit ungdomar och damer i utsatta områden en meningsfull sysselsättning och dessutom skapat en trygg och inkluderande miljö där deltagarna kan växa och utvecklas både på och utanför planen. Med SM guld 2023 så har de stora planer i år och de bidrar enormt med att få dam-cricketen att växa, inte bara i Botkyrka och Sverige, utan i hela Europa.

Om stipendiet

Botkyrka idrottsstipendium på 30 000 kronor delas ut till personer eller föreningar som har gjort eller kommer göra värdefulla insatser inom idrotten för Botkyrkas invånare.

Botkyrkas stjärnor

Årets unga idrottare

Theodor Essving tog silver vid VM i Kimura Shukokai Karate i juli i Kapstaden och i november tog han SM guld i Karlstad. 2 stora prestationer av Theodor Essving 17 år. Därmed förtjänar han priset som Botkyrkas unga idrottare 2024.

Moa Scott har sedan 2014 redan som 6-åring spelat hockey på Brantbrinks IP. Moa blev uttagen till att medverka i TV-kuppen förra året. Moa satte det avgörande målet så att Stockholm kom på 3 plats. Moa är en mycket målmedveten tjej som älskar hockey. Hon har ett lugnt och sansat humör som passar bra in på just

hockey. Därmed förtjänar hon priset som Botkyrkas unga idrottare 2024.

Om stipendiet

Priset delas ut till två personer som har visat prov på stora prestationer inom sin idrott utifrån befintliga förutsättningar. Här räknas inte enbart resultatet utan även det personliga engagemanget och drivet.

Årets lirare

Milian Hentschke har under 2023 tagit steget in i juniorlandslaget i friidrott och representerat Sverige vid tre olika tillfällen. Milian är en av Sveriges snabbaste juniorer på medel- och långdistans. Milian är, med sin proffsiga inställning och ambition, en förebild för många andra friidrottare. Nu blir han en förebild för hela Botkyrka!

Om stipendiet

Priset delas ut till en person inom föreningslivet som inte nödvändigtvis är bäst på plan eller i laget, men som har överträffat sig själv och sin tränares förväntningar. Årets lirare verkar i Sven Tumbas anda och sprider glädje, gemenskap och en positiv attityd i sin idrottsutövning – till både åskådare, motståndare och lagkamrater.

 

Botkyrkas ledare

Trots att Lollobelle Renlund Nordström är mycket blyg som person så har hon utmärkt sig som ledare genom sin förmåga att leda, inspirera och motivera andra, både genom motgångar och framgångar. Små barn som bara börjar lära sig simma känner sig trygga och uppmuntrade med henne. Hon är inte bara bästa ledare utan värdens snällaste och mest positiva människa, alltid med ett leende på läpparna.

Om stipendiet

Priset delas ut till en person inom föreningslivet som har utmärkt sig som ledare genom sin förmåga att leda, inspirera och motivera andra, både genom motgångar och framgångar.

Botkyrkas eldsjäl

Med brinnande intresse, kunskap som sjuksköterska och huvudinstruktör i HLR driver Eva Lorenz fortfarande HLR för medlemmar och allmänhet i Botkyrka. Evas otroliga kamp för att det ska finnas hjärtstartare synliga i samhället och att de är registrerade i Svenska hjärtstartarregistret som gör dem synliga för allmänheten. Därav förtjänar hon priset som årets eldsjäl.

Om stipendiet

Priset delas ut till en person inom föreningslivet som genom sitt engagemang har skapat samhälleliga/sociala förändringar som gynnat flera personer.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör

Tullinge friidrott har under 40 års tid arrangerat Godisloppet i Botkyrka - ett enkelt terränglopp med tio omgångar per år och som vänder sig till alla som gillar löpning oavsett nivå och klubbtillhörighet. Loppet bidrar därmed starkt till att främja folkhälsa, meningsfull fritid och social samvaro där själva tävlingen och resultaten är av underordnad betydelse.

Om stipendiet

Priset delas ut till en förening eller person inom föreningslivet som genom sina kreativa handlingar har utvecklat verksamheten på ett nyskapande sätt.

Leo Damgaard stipenidet

Chrishan Fernando har med sitt driv och sin passion engagerat sig för att förbättra idrottslivet för barn och unga i Botkyrka kommun. Chrishan ses som en trygg punkt bland unga och finns alltid där som en hjälpande hand för ungdomar som behöver stöd och hjälp. Han kämpar konstant för att alla barn och ungdomar i förorten ska växa upp i en fin och trygg miljö långt från brottslighet och negativitet. Det får Chrishan att sticka ut och gör honom till en eldsjäl.

Om stipendiet

Priset delas ut till en person inom civilsamhället som gör eller har gjort stora insatser inom kultur- och fritidsområdet. Personer som får stipendiet ska ha utmärkt sig som unga ledare och genom sitt ledarskap inspirerat, motiverat och skapat förändringar som gynnat flertalet personer.

Andra har även läst