Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Håll Botkyrka rent

Tillsammans gör vi Botkyrka ännu finare och renare från skräp. Vinnarna blir alla som bor och vistas i Botkyrka, djuren och naturen. Bli en skräphjälte du med!

Bli en skräphjälte

Det är lätt att bli en skräphjälte. Här är några tips:

  • Kasta alltid ditt eget skräp i papperskorgar eller soptunnor. Det gör stor skillnad.
  • Gå ett steg längre och plocka upp skräp från marken och kasta det där det hör hemma. Förutom att det ser finare ut är det också snällt mot både djuren och naturen.
  • Ta med dig ditt skräp och släng det hemma om det inte finns någon papperskorg där du är.
  • Sortera ditt skräp så att glas, plast, papper, metall, med mera kan återvinnas och användas igen.

Skräpbingo - plocka skräp och vinn biobiljetter

Samla skräp och när du fått tre i rad, till exempel en chipspåse, en kaffemugg och en platspåse, postar du en bild på skräpet från din bingorad på Instagram och taggar bilden med #Botkyrkaskräpbingo. Lägg till platsen där skräpet är plockat (måste vara i Botkyrka kommun).

Lycka till! Och kom ihåg att plocka säkert.

Tävlingen pågår 11 - 24 september. Vinnarna av biobiljetter dras därefter och kontaktas per direktmeddelande på Instagram.

Bingobricka
Så vinner du biobiljetter! Samla skräp och när du fått tre i rad postar du en bild på skräpet från din biongorad på Instagram och taggar bilden med #BotkyrkaSkräpbingo

Tävlingen pågår till och med 24 september 2023.

Håll Botkyrka rent-dagen 16 september

Den 16 september firade vi Håll Botkyrka rent-dagen i Storvretsparken. Det fanns aktiviteter för stora och små, korvgrillning och så skräpplockning såklart. Dessutom fanns det en skräpkonstutställning med konstverk tillverkade av skräp som hämtats från Mälarens botten.

Marint skräp blev konst

Varje år hamnar stora mängder skräp i haven. Dels släpps skräp ner i vattnet men en hel del är skräp som kommer från land men som spolas eller blåser ner i vattnet.

Mycket av skräpet utanför Botkyrkas kustremsor är vanliga förpackningar som glasspapper, hämtmatsförpackningar, burkar och flaskor. Det finns också större skräp som gamla cyklar, tunnor och annat som folk har dumpat.

Den 21 augusti genomfördes en undervattensstädning vid Slagsta Marina. Ett gäng dykare från föreningen Rena Mälaren plockade upp skräp från botten. Bland annat bärgade man över hundra gamla bildäck, ölburkar, lampor och batterier. En del av skräpet blev till konstverk. Några Botkyrkaungdomar som sommarjobbar på Subtopia skapade nya konstverk som ställdes ut i Storvretsparken under Håll Botkyrka rent-dagen den 16 september.


Källsortera i parken

Inbjudningskort till återviningsfester.

Kom och fira de nya återvinningspapperskorgarna!

Nu kan du källsortera i sex parker i Botkyrka. Vi ställer ut nya papperskorgar där du kan sortera ditt skräp enkelt och miljövänligt.

Skräpet delas in i fyra sorter: plast, papper, glas och restavfall. Perfekt för skräpet efter en picknick i parken. Tydliga symboler på papperskorgarna visar vad du ska slänga i vilken papperskorg.

Så småningom kommer vi att ställa ut källsorteringskorgar i fler parker.

 

Skräpplockardagarna 2023

Häng med på Skräpplockardagarna. I Botkyrka kastar vi ingen skit! Välkommen till en dag fylld med roliga aktiviteter, lärande och engagemang för renhållning! Oavsett om du är ung eller gammal, är du inbjuden att vara med och lära dig mer om hur vi kan ta hand om vår miljö.

Var med och bli en skräphjälte under Skräpplockardagarna.

Varje år vecka 17 är det Skräpplockardagarna. Det är en kampanj då skolklasser i hela Sverige är ute och plockar skräp. 2023 var över 60 skolor och förskolor i Botkyrka anmälda till Skräpplockardagarna.

Visste du att

  • det slängdes mindre skräp i Botkyrka under förra året än året innan
  • det slängdes cirka 28 750 fimpar varje dag i Botkyrka under 2022
  • om det redan är skräpigt på en plats så kastar fler sitt skräp på marken
  • skräpiga platser upplevs mer otrygga

Senast uppdaterad:

Läs mer om nedskräpning

Du hittar mer information om nedskräpning och skräpplockning på Håll Sverige rents webb.

Senast uppdaterad: