Translate

Telefon

Kontakt

Öppna mobilmenyn

Ledsagning

Ledsagning är ett stöd för dig som behöver stöd för att delta i samhällslivet. Hjälpen innebär att hemtjänsten följer med dig.

Om ledsagning/ledsagarservice

Ledsagning kan få du om du är äldre och har en funktionsnedsättning som gör att du behöver stöd för att delta i samhällslivet. Du kan ansöka om ledsagning till kultur- och fritidsaktiviteter som teater, konsert och idrottsevenemang eller för besök till läkare, frisör, fotvård, sjukgymnast eller andra behandlingar. För att få ledsagning krävs att du inte kan få hjälp med transport på annat sätt – till exempel med färdtjänst eller sjuktransport med särskild service.

Om du har en grav synskada kallas ledsagningen för ledsagarservice.

Kostnad för ledsagning

Ledsagning räknas som hemtjänst och du betalar hemtjänstavgift.

Undantaget är om du har en grav synskada eller om du är under 65 år och har en funktionsnedsättning. Då betalar du ingenting för ledsagning - så kallad ledsagarservice - upp till 15 timmar per månad. Timmar utöver de avgiftsfria debiteras enligt maxtaxa.

Läs mer om avgifter

Senast uppdaterad:

Ansök

E-tjänsten Medborgartjänst kan du använda både när du ansöker om omsorg och efter att du blivit beviljad stöd. Om du vill kan du ge samtycke till en närstående att få tillgång till e-tjänsten. Här hittar du en vägledning till hur e-tjänsten fungerar.

Det går också bra att ringa 08-530 610 00 eller besöka kommunens medborgarkontor så hjälper vi dig med din ansökan.

Senast uppdaterad: