Kontakt

Öppna desktopmenyn

Informera om köttets ursprung

INFORMATION TILL VERKSAMHETSUTÖVARE

Från 1 mars 2025 ska restauranger informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 trädde nya regler i kraft som kräver att restauranger och andra storhushållsverksamheter informerar om ursprungsland för nöt-, svin-, får-, get- och fjäderfäkött som används som ingrediens i måltider som serveras till konsumenter.

Dessa regler innebär att verksamheter måste kunna upplysa sina gäster om köttets ursprung, baserat på de uppgifter som redan idag finns tillgängliga från leverantörer enligt EU-krav.

Hur ska informationen om köttets ursprung ges?

Som verksamhetsutövare ska du kunna informera gästerna om ursprungsland för kött (nöt, svin, får, get och fjäderfä) som används som ingrediens i rätter som serveras. Informationen ska vara lättillgänglig och ges på samma sätt som för allergener – det vill säga antingen skriftligt eller muntligt om det tydligt framgår att informationen finns att få.

Du kan ge informationen på följande sätt:

Skriftligt – till exempel:

  • Direkt på menyn:
    Exempel:
    ”Svensk oxfilé med hasselbackspotatis och tryffelsmör”
    ”Kycklinggryta (ursprung: Danmark)”
  • På en skylt vid beställningsdisken:
    Exempel:
    ”Vill du veta köttets ursprung? Fråga oss gärna!”
  • I digitala menyer eller på informationsskärm i lokalen.

Muntligt – om du väljer att lämna informationen muntligt, måste det tydligt framgå att den finns att få.
Det kan exempelvis ske genom en skylt eller notering på menyn där det står:
"Vill du veta köttets ursprung? Fråga personalen."

Viktigt:

  • Informationen ska finnas på platsen där maten serveras eller hämtas av kunden.
  • Det räcker inte att informationen enbart finns i beställningsappar, på hemsidan eller för hemkörning.

Undantag

Uppgift om ursprungsland behöver inte anges för:

  • Korvar och andra sammansatta köttprodukter.
  • Värmebehandlat kött som färdigstekt hamburgare.

Var behöver informationen finnas?

  • Information om köttets ursprungsland ska ges på platsen där maten serveras eller hämtas av konsumenten.
  • Informationen behöver inte finnas i beställningsappar, på webbplatser eller vid hemkörning.

Varför införs dessa regler?

Livsmedelsverket fick i uppdrag av regeringen att ta fram regler som ökar transparensen och ger konsumenter möjlighet att få information om köttets ursprung.

Hur förbereder jag min verksamhet?

  • Se över era rutiner för att ta emot och vidarebefordra ursprungsinformation från era leverantörer.
  • Informera personalen om hur de kan ge kunderna korrekt information.
  • Förbered menyer, skyltar eller andra informationssätt så att uppgifterna enkelt kan nås av kunder.

Vid frågor eller för mer information:
Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats: Från första mars ska restauranger kunna informera gäster om köttets ursprung .

Senast uppdaterad:

Senast uppdaterad: